Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Неравностите на COTA – неприемливи за някои пилоти и подсилващи характера на...

Неравностите на COTA – неприемливи за някои пилоти и подсилващи характера на пистата за други

1411
0
Гран при на САЩ, Остин, COTA, Circuit of the Americas
снимка: Пирели

Неравностите по пистата Circuit of the Americas (COTA) изненадаха пилотите от Формула 1. Състезателите многократно отбелязваха по време на петъчните свободни тренировки какви бабуни има на трасето. Според Люис Хамилтън те са „просто огромни“.

„Това е най-неравната писта, на която съм карал. Направо ме заболя главата по време на първата тренировка. Наложи се да легна за малко“, каза английският пилот на Мерцедес.

Според някои негови колеги подобни неравности нямат място на писта от Формула 1

Серхио Перес ги нарече „напълно неприемливи“. Съотборникът му в Рейсинг Пойнт Ланс Строл ги оприличи на „легнали полицаи“.

„Още при излизането от питлейна две от колелата се отлепват при големия скок“, отбеляза Пиер Гасли. „На девети и 12-ти завои също има големи неравности. Положението се е влошило в сравнение с миналата година. Видяхме, че коли се въртяха заради тези бабуни. Освен това гърбът ми е по-зле в сравнение с обичайното усещане след тренировки.“

Ландо Норис отбеляза, че заради неравностите е по-лесно да блокираш предно колело. Според Макс Верстапен организаторите трябва да се погрижат за ситуацията преди състезанието догодина. Той каза, че приема бабуни на улично трасе, но това в Остин не е такова.

Други състезатели обаче намират неравностите за интересен щрих към конфигурацията на COTA

Ромен Грожан например заяви, че те са „доста готини“.

„С изключение на първи завой, където спирането е доста рязко и те заболява гърбът. Но останалите придават характер на трасето“, допълни французинът, който катастрофира по време на втората сесия.

Пилотите на Рено също намират неравностите по-скоро за интересни.

„Придават характер на пистата, правят я интересна на определени места. Това е част от предизвикателството на Остин и можем да се справим с него“, отбеляза Нико Хюлкенберг.

„Предпочитам нещата такива, каквито са, вместо напълно гладко трасе“, допълни Даниел Рикиардо. „Неравностите са част от очарованието и предизвикателството. Има няколко скока, но какво от това? Усещането е като от видео игра. Да, в някои завои е некомфортно, но със сигурност те държи буден!“