Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нетфликс и Амазон искат правата за излъчване на F1 в САЩ

Нетфликс и Амазон искат правата за излъчване на F1 в САЩ

680
0
старт, Формула 1, F1, Гран при на Австралия, Мелбърн, Албърт парк, Шарл Льоклер, Ферари
снимка: Ферари

Договорът за правата за излъчване на Формула 1 в Съединените щати изтича тази година и това предизвика сериозно оживление, което може да доведе до наддаване. Либърти Медия иска да изтъргува договора за повече от 75 млн. долара годишно с цел $100 млн. на сезон, а желаещите да го вземат включват ESPN (които са собственост на Дисни), Нетфликс, NBCЮнивърсъл на Комкаст и Амазон. Твърди се, че ESPN, които дават F1 в САЩ от 2017 г. насам и Нетфликс водят разговори от месеци.

От ESPN потвърдиха, че водят преговори за продължаване на договора си

Официално не е обявено колко плащат от телевизионния канал за правото да излъчват F1. Твърди се, че е от порядъка на около $5 млн. Директорът на „Програмиране и придобивания“ Джон Сученски заяви, че се действа „агресивно“ за нов контракт.

„Според нас разполагаме с такава мрежа и презентация, които нямат паралел в индустрията. Увеличаването на гледаемостта и подобрението в отразяването са отражение на това, което можем да свършим за Формула 1. Разбираемо е, че те търсят и други варианти. Последните ни срещи бяха в Маями и бяха много конструктивни. Поддържаме постоянна комуникация“, коментира Сученски.

Другите компании не са дали коментар по въпроса. Позициите на Нетфликс от една страна са сравнително силни заради успеха на документалната поредица за Формула 1 Drive to Survive

Същевременно платформата няма предавания на живо, но планира да промени това. Работата в тази посока се е засилила след отлива на абонати (минус 200 000) през първата четвърт на 2022 г., заради който пазарната стойност на Нетфликс е паднала с $50 млрд. Водени са разговори с представители и на други спортове.

F1 иска да вдигне многократно ниската цена, на която са придобити правата за САЩ преди години. Това е възможно благодарение на увеличената популярност на спорта в Съединените щати. Тя дава възможност на ръководството на спорта да търси вдигане на таксата, за да се доближи повече до парите, които се плащат за други дисциплини. ESPN държи правата и за испанската Ла Лига и немската Бундеслига, но за тях плаща съответно 175 и 40 милиона долара годишно.

Междувременно Apple придоби правата за нов филм за Формула 1, в който главната роля ще играе Брад Пит, а Люис Хамилтън е сред продуцентите

Режисьор ще е Джоузеф Косински (Топ Гън: Маверик). Пит ще играе оттеглил се пилот, който се връща в спорта, за да е ментор на млад състезател и ще се състезава заедно с протежето си.