Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нико: Щях да остана в F1, ако не бях спечелил титлата

Нико: Щях да остана в F1, ако не бях спечелил титлата

32
0

Нико Розберг призна, че е щял да остане във Формула 1, ако не беше спечелил титлата тази година. Пилотът на Мерцедес успя да надделее в битка със съотборника си Люис Хамилтън и 5 дни след триумфа вчера обяви, че слага край на кариерата си.

„Аз никога не се предавам и ако бях станал втори, щях да продължа още една година със сигурност. Когато бях на 6 години и започнах, мечтата ми беше много ясна: да стана шампион във Формула 1, обясни Нико, след като получи трофея си за титлата на галата на ФИА.

– Това е, което аз преследвах през цялото време и мисията е изпълнена. Направих го. Мечтата ми стана реалност. Сега е време за други неща. Семейството на първо място. Зимата ще се занимавам много с него и след това ще видим какво ще ни донесе бъдещето.

С отказването си Розберг се присъедини към Майк Хотърн (1958 г.), Джеки Стюарт (1973), Найджъл Менсъл (1992) и Ален Прост (1993), които също се оттеглиха от спорта като шампиони. Менсъл все пак се върна за няколко състезания през 1994-1995 г.

Самият Стюарт, който има 3 титли в F1, определи решението на Нико като смело и умно. „Мисля, че това е страхотна новина, каза шотландецът пред Telegraph Sport. – Много малко пилоти имаха куража или мъдростта да направят това, което стори Нико.“

Стюарт каза още, че Нико не е взел прибързано решение, оттегляйки се относително млад от спорта: „Познавам Нико, не вярвам, че това е решение, което той е взел лекомислено. Той е много интелигентен. На 31 години е и е с 3 г. по-млад от мен, когато аз се оттеглих. А да знаеш кога да се откажеш, е едно от най-трудните неща в живота.“