Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Себастиян Фетел с победа в квалификацията

Себастиян Фетел с победа в квалификацията

46
0
Бахрейн,Ред Бул,Себастиян Фетел

С невероятна обиколка в последните минути на квалификацията Себастиян Фетел успя да спечели първа позиция за предстоящият утре старт. Това е първа победа в тренировката за място през тази година за световният шампион, който през миналата благодарение на своя Ред Бул печелеше почти всяка квалификация. Втори се нареди Люис Хамилтън от екипа на Макларън, който изглеждаше фаворит почти до последния момент, но не успя да победи постижението на Фетел. Трети е Марк Уебър от екипа на Ред Бул. Четвърти се наред съотборникът на Хамилтън, Дженсън Бътън, а едва пети победителят от Китай, Нико Розберг от тима на Мерцедес.

Нико Розберг направи само едно излизане в последната част на квалификацията и то не се оказа достатъчно. С по две бяха само пилотите на Макларън и Ред Бул, които си поделиха първите две редици на старта утре. Впечатляващо шесто място записа Даниел Рикиардо от Торо Росо. Той остави зад себе си Ромен Грожан от Лотус и Серхио Перес от Заубер. На девето и десето място щадейки гумите си за състезанието се наредиха Фернандо Алонсо с Ферари и Пол ди Реста с болид на Форс Индия.

Изненадващо в първата част на квалификацията отпадна Михаел Шумахер. Германецът направи само едно излизане на пистата и в екипа на Мерцедес явно очакваха, че постигнатото време ще е достатъчно, за да продължи във втората част. Не така обаче мислеше Хейки Ковалайнен. В последните секунди той успя да подобри времето на Шумахер и да развали настроението на всички в бокса на Мерцедес. По-късно се появи информация, че проблем със системата DRS е попречила на Шумахер да направи второ излизане. Освен 7-кратният световен шампион в първата част на квалификацията отпаднаха Жан-Ерик Верн (Торо Росо – 19-и), Витали Петров (Катарам – 20-и), Шарл Пик (Маруся – 21-и), Педро де ла Роса (Испания Рейсинг – 22-и), Тимо Глок (Маруся – 23-и) и Нараин Картикеян (Испания Рейсинг – 24-и).

Пастор Малдонадо от екипа на Уилямс реши да спести гуми във втората част на квалификацията, като не се появи на пистата, защото наказанието с пет места назад заради смяна на скоростите така или иначе щеше да го върне в дъното на класирането, а шансовете му за по-добър резултат от 15-о място не бяха големи. Големият губещ във втората част на тренировката за място бе Кими Райконен. Пилотът на Лотус остана първи под чертата, след като неговият съотборник Ромен Грожан в последните секунди успя да подобри времето си. На 12-а и 13-а позиция останаха Камуи Кобаяши от екипа на Заубер и Нико Хюлкенберг от Торо Росо. 14-oто място бе за Фелипе Маса, който бе привикан в гаража на ФИА и не можа да направи последен опит. Този късмет имаше съотборникът му във Ферари, Фернандо Алонсо, който до последно също бе заплашен от отпадане. 15-и и 16-и се класираха Бруно Сена (Уилямс) и Хейки Ковалайнен (Катерам).

Така за последната решителна част на пистата останаха пилотите на Ред Бул и Макларън, Алонсо с Ферари, Грожан с Лотус, Нико Розберг от екипа на Мерцедес, Пол ди Реста от отбора на Форс Индия, Даниел Рикиардо от тима на Торо Росо и Серхио Перес със Заубер.

Изненадата дойде в последните секунди. След като през цялото време се движеше с най-добро време и постигна първи резултат при първото си излизане в последната част, Люис Хамилтън в крайна сметка не успя да изпревари Фетел. Състезанието остава обаче непредсказуемо благодарение на високите температури и непрекъснатите промени на вятъра. Много вероятно е пилотите да заложат на повече серии от обиколки с медиум гуми, чието представяне не е много по-слабо от меките, но са значително по-издръжливи.