Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Никола Цолов 15-ти в F3 спринта на Силвърстоун

Никола Цолов 15-ти в F3 спринта на Силвърстоун

892
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов завърши 15-ти в спринтовата надпревара от кръга на Формула 3 на пистата Силвърстоун във Великобритания. Българският пилот на АРТ Гран при, за когото сезон 2023 е дебютен в шампионата, рискува да сложи мокри гуми, когато на пистата заваля сериозно по време на състезанието. Стигна до топ 10, но след това загуби позиции.

Времето на Силвърстоун се промени точно както предвещаваше прогнозата и в събота сутринта над английската писта валеше. Пистата бе мокра за началото на спринта във Формула 3, чийто старт бе отложен с 10 минути.

Себастиан Монтоя бе на полпозишън благодарение на 12-ото си място в квалификацията вчера. Никола Цолов се нареди 23-ти на стартовата решетка. Още преди загряващата обиколка на Кайо Колет му се обадиха по радиото, че се очаква още по-силен дъжд

Точно преди загряващата обиколка обаче дъждът, който до този момент бе слаб, спря. Само Грегоар Соси бе с мокри гуми, всички останали разчитаха на сликове и че няма да завали през 18-те обиколки на F3 спринта на Силвърстоун. Стартът на Цолов не бе добър и от 23-ти отиде 29-ти. За един тур взе позиции и отиде 27-ми. В челото Монтоя поведе пред Тейлър Барнард и Франко Колапинто.

От втората обиколка рейс контролът разреши използването на DRS. Соси с гумите за мокро бе отишъл 28-ми в дъното на колоната. Междувременно Никола Цолов навакса пет места за една обиколка и бе 22-и в третия тур – пред двамата си съотборници в АРТ Гран при Кейлън Фредерик (24-ти) и Соси. В дъното Тони Смит се завъртя при контакт с Роберто Фария, но не се удари.

В четвъртата обиколка Цолов мина 21-ви. В осмата отстъпи едно място на Рафаел Вилягомес, а на пистата започна да вали сериозно. Рейс контролът пусна кола за сигурност на трасето. Никола мина през бокса за мокри гуми, както и още петима пилоти. Рискът бе дали сейфти карът ще води колоната, докато бъде преценено, че условията са достатъчно добри, за да се прибере или състезанието ще бъде спряно и останалите ще получат шанс да сложат гуми за мокър асфалт. Голяма част от останалите пилоти също минаха през боксовете си, докато на Люк Браунинг му казаха, че дъждът ще спре всеки момент. Екипите от Формула 3 са далеч от работата на тези от F1 – по принцип няма питове и смените продължават значително по-дълго. Същевременно в един от екипите едва не изтърваха и една гума от свалените сликове да се изтъркаля в питлейна.

Монтоя не влезе в бокса, както и Барнард и Колапинто. Още шестима състезатели останаха с гумите за сухо трасе. Зад тях се подредиха тези с гумите за мокро, като Никола Цолов излезе на 14-та позиция

Колата за сигурност се прибра в края на 12-ата обиколка. Оставаха 7 състезателни тура. Пилотите в топ 10 бяха със сухи гуми, останалите – с мокри. При рестарта Барнард закачи Монтоя и го завъртя. Цолов вече бе 12-ти, но загуби позиция. Още пилоти със сухи гуми потъваха назад и пет обиколки преди карирания флаг Никола вече бе в топ 10. Начело бе Колапинто пред Габриел Бортолето.

Никола Цолов водеше битка с Габриеле Мини на ръба на топ 10. В 15-ата обиколка загуби две места от Хю Бартър и Леонардо Форнароли. След това го задминаха още Монтоя и Идо Коен.

В края на спринта пилотите със сухи гуми си пробиваха път обратно през колоната. В крайна сметка Цолов загуби още едно място и бе 15-ти на финала. Колапинто спечели F3 спринта на Силвърстоун пред Габриел Бортолето и Кристиан Менсъл.