Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Никола Цолов 15-ти в F3 квалификацията в Австралия

Никола Цолов 15-ти в F3 квалификацията в Австралия

1986
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Андро Дюлгерян

Никола Цолов се класира 15-ти в квалификацията за надпреварата в Австралия, втори кръг от първенството на Формула 3 за 2023 г. В тренировката по-рано днес той записа 12-то време. Сесията бе изключително натоварена, тъй като пилотите от Формула 3 се опитваха да натрупат възможно най-много знания за пистата Албърт парк. Най-бърз бе Зак О’Съливан (Према), който е в академията за млади таланти на Уилямс.

Тимът на Цолов АРТ Гран при пък бе глобен с 500 евро заради това, че е работил по болида на българския пилот в питлейна

От екипа опитаха да му помогнат да рестартира колата си, след като Никола не успя да тръгне. Той бе спрял зад друг блокирал състезател – Мари Боя – и не можа да запали, когато испанецът потегли.

Хосеп Мария Марти (Кампос) катастрофира на девети-десети завои в началото на квалификацията, която веднага бе спряна при оставащи малко над 24 минути. При подновяването ѝ всички бързаха да запишат времена, тъй като над Албърт парк се появиха тъмни облаци. Класирането се променяше с всяка направена бърза обиколка. Цолов записа 14-то време след първите серии – 1:35.389, на 1,3 сек от първото постижение, което в този момент бе на Габриел Бортолето (Трайдент). В челото Бортолето бе изместен от Франко Колапинто (MP Моторспорт) и О’Съливан. Никола мина с една позиция напред и веднага след това бе върнат 14-ти (+1,177 сек).

Тишина настъпи над пистата в Мелбърн след тази серия на екипите от Формула 3. На практика всички едновременно се върнаха на трасето за последните 11 минути от квалификацията.

Съотборникът на Цолов Кейлън Фредерик предизвика второто спиране на квалификацията след жесток удар в предпазните бариери на излизане от последния завой. До края на времето оставаха по-малко от 4 минути и половина. Никола бе подобрил своето постижение до 1:34.765 мин. В момента на спиране на сесията то бе 17-то.

Квалификацията бе подновена за финалните няколко минути. С последната си бърза обиколка Цолов излезе 13-ти, но веднага след това бе върнат две позиции назад от подобрили своите постижения пилоти

Времето му от 1:34.290 мин бе 15-то по сила в подреждането (+1,265 сек). Габриеле Мини спря на пистата и предизвика показването на предупредителни жълти флагове. Никита Бедрин катастрофира на излизане от последния завой. Бортолето взе полпозишъна пред Грегоар Соси и Мини.