Начало Други Никола Цолов 17-ти в основното състезание в Белгия

Никола Цолов 17-ти в основното състезание в Белгия

1219
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Георги Тодоров/Lapbg

Никола Цолов финишира на 17-то място в основното състезание в Белгия. Българският състезател потегли четвърти, след като един от неговите съперници не успя да вземе участие заради инцидент. Цолов стартира със сликове на изсъхващата писта „Спа“. За съжаление, той загуби голям брой позиции с напредване на надпреварата, тъй като имаше проблеми с гумите за сух асфалт.

Този уикенд Формула 3 се състезаваше на Спа. Белгийското трасе бе домакин предпоследния осми кръг от настоящата кампания в F3. Спа е най-дългата писта в графика на шампионата с нейните 7.004 км.

Вчера Никола Цолов спечели първите си точки в F3. 16-годишният състезател финишира на седма позиция. Пилотът на АРТ Гран при пресече старт-финалната линия осми и първоначално не спечели точки. Няколко часа по-късно рейс контролът преразгледа резултатите и реши да раздаде точки и да накаже Зак О’Съливан

Времето преди началото на основното състезание бе хладно и сухо. Температурата на въздуха бе 12 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 16. По-голямата част от състезателите, включително Цолов потеглиха със сликове на изсъхващото трасе в Белгия, докато някои заложиха на гуми за мокър асфалт. Междувременно рейс контролът обяви, че Габриеле Мини е имал инцидент преди да се нареди на стартовата решетка. Пилотът на Хайтек не взе участие в днешната надпревара на Спа. Така Никола Цолов мина едно място наред на грида.

Никола Цолов запази позицията си след летящия старт в Белгия. Българинът бе изпреварен от Пол Арон. Естонецът беше с гуми за мокро и повече след преминаването на правата „Кемъл“. Останалите състезатели с гуми за мокро бързо напреднаха в подреждането заради състоянието на трасето.

Цолов загуби много позиции заради факта, че бе със сликове на мокрото трасе в Белгия. Пилотът на АРТ Гран при се смъкна извън топ 10 и зае 18-то място след началото на третата обиколка.

В петата обиколка на пистата се появи кола за сигурност заради инцидент с Оливър Гьоте. Състезателят на Trident се удари в предпазните ограждения около Червената вода-Радийон. Междувременно Арон и някои от неговите колеги решиха да спрат в бокса за сликове. Никола Цолов пък спечели две позиции и бе 16-ти. В челото водеше Тейлър Барнард, следван от Кристиан Менсъл и Никита Бедрин.

По време на периода на сейфти кар имаше инцидент с участието на Роберт Фариа (FHM Racing). Бразилецът заседна в чакъла, тъй като не успя да загрее добре гумите си. По-назад лидерът в шампионата Габриел Бортолето (Trident) допусна грешка и изпревари два автомобила по време на кола за сигурност.

Основното състезание в Белгия бе рестартирано в осмата обиколка. Барнард запази първото място пред Менсъл, Бедрин, Монтоя и Фльорш. Никола Цолов заемаше 16-та позиция, като пред него бяха Леонардо Форнароли, Габриел Бортолето от тима на Trident, както и Дино Беганович (Према). Точно зад Цолов бе неговият съотборник Кейлън Фредерик

Никола Цолов загуби позиция от Беганович в заключителната част от основното състезание в Белгия. Същевременно Барнард продължаваше да води пред Менсън, Бедрин, Гарсия, Монтоя и Фльорш.

Никола Цолов в крайн сметка завърши на 17-та позиция в днешния старт в Белгия. Българският състезател в крайна сметка избра грешното решение да потегли със сликове на все още мократа белгийска писта. Така той не успя да се възползва от отличната си стартова позиция. Самата надпревара бе спечелена от Тейлър Барнард (Jenzer Motorsport), следван от Кристиан Менсъл (Кампос Рейсинг) и Никита Бедрин (Jenzer Motorsport).