Начало Други Никола Цолов седми в спринта на Спа и с първи точки в...

Никола Цолов седми в спринта на Спа и с първи точки в F3

2416
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Георги Тодоров/Lapbg

Никола Цолов завърши на седма позиция в днешното спринтово състезание в Белгия. Пилотът на АРТ Гран потегли осми заради обърнатата стартова решетка. Цолов загуби една позиция по време на надпреварата на изсъхващото белгийско трасе. В крайна сметка той си върна осмото място в надпреварата, която завърши зад автомобил за сигурност. Първоначално бе обявено, че няма да се раздават точки, тъй като лидерът не е направил два чисти състезателни тура без кола за сигурност. Значително по-късно бе обявено, че пилотите ще получат точки. Цолов пък отиде седми след наложени наказания, отново много по-късно след финала на състезанието.

Този уикенд Формула 3 се състезава на Спа. Белгийското трасе приема предпоследния осми кръг от настоящата кампания в F3. Спа е най-дългата писта в графика на шампионата с нейните 7.004 км. Трасето е и едно от най-бързите в поддържащия шампионат на F1.

Времето преди началото на спринта в Белгия в F3 бе хладно и без валежи. Пистата бе малко по-суха в сравнение с вчерашния ден. Това позволяваше на Цолов и неговите колеги да потеглят със сликове. Но от друга страна, на белгийското трасе все още имаше някои по-мокри участъци.

Никола Цолов запази позицията си след старта на спринта в Белгия. Българският състезател имаше сравнително добро потегляне на изсъхващата писта. В челото имаше борба между Кайо Колет, Тейлър Барнард и Пол Арон.

В по-задната част на полето имаше инцидент между Себастиан Монтоя (Хайек) и Рафаел Вилягомес (Van Amersfoort Racing). Това доведе до появата на кола за сигурност в началото на обиколка №2 от спринта в Белгия. Междувременно Цолов загуби позиция от Франко Колапинто

Колет запази първото място след рестарта на спринта в Белгия. Бразилецът бе следван от Барнард, Арон, Едгар, О’Съливан, Беганович и Колапинто. Цолов заемаше деветото място и направи изпреварване срещу Дино Беганович (Према). В по-задната част имаше нов инцидент. В него участваха Пепе Марти (Кампос Рейсинг), Габриеле Мини (Хайтек) и Идо Коен (Карлин). Това доведе до нова поява на сейфти кар. От състезанието отпадна още Оливер Гьоте (Trident). Цолов бе осми при повторното забавяне на състезанието.

Състезанието бе възобновено в осмата от общо 12 обиколки на Спа. Никола Цолов запази осмото място. По-напред от него бяха Колет, Барнард, Арон, О’Съливан, Колапинто и Бартър. В по-задната част на колоната Габриел Бортолето (Trident) спря своя болид в зоната за сигурност, а Майкъл Шин (PHM Racing) се завъртя и премина през зоната за сигурност. Междувременно на пистата отново се появи сейфти кар.

Спринтът в Белгия завърши зад колата на сигурност, докато в същото време на трасето започна да вали лек дъжд. Така Кайо Колет (Van Amersfoort Racing) спечели надпреварата, следван от Тейлър Барнард (Jenzer Motorsport) и Пол Арон (Према). Четвърти остана Зак О’Съливан. Пилотът на Према е разследван от стюардите и вероятно ще получи наказание. Пети финишира Джони Едгар (MP Motorsport), следван от Франко Колапинто (MP Motorsport), Хю Бартър (Кампос Рейсинг), Никола Цолов (АРТ Гран при), Дино Беганович (Према) и Люк Браунинг (Хайтек). От рейс контрола обявиха, че няма да има точки в днешния спринт в Белгия. Според правилата на Формула 3, точки се раздават при поне две завършени обиколки без кола за сигурност. Това решение бе променено по-късно.

Никола Цолов се класира пети в квалификацията за утрешното основно състезание, което започва в 9:30 българско време. Той обаче ще стартира четвърти заради наказание на Габриеле Мини.

Официалните резултати от спринтовата надпревара във Формула 3 се забавиха повече от 10 часа след състезанието

Бяха разгледани редица случаи и в крайна сметка късно вечерта – пет часа след разследванията – бяха обявени наказанията.

  • 5 секунди наказание за Зак О’Съливан за излизане от пистата и придобиване на предимство при маневра за изпреварване на Хю Бартър.
  • Без наказание за Мини за това, че не върна волана след инцидента и отпадането си. Той е обяснил, че имало технически проблем, което е взето предвид от стюардите. Мини обаче получи 10 секунди наказание за предизвикване на катастрофа с Пепе Марти. Тази санкция стана 5 места назад на грида за следващия старт на Мини, тъй като отпадна от спринта на Спа.
  •  10 секунди наказание за Рафаел Вилягомес за предизвикване на катастрофа със Себастиан Монтоя.
  • 10 секунди наказание за Дино Беганович за предизвикване на катастрофа с Габриеле Бортолето.
  • 10 секунди наказание за Томи Смит за предизвикване на катастрофа с Оливър Гьоте.

Междувременно Цолов мина с едно място напред заради наказанието на Зак О’Съливан. Така Никола Цолов бе класиран на седма позиция и спечели четири точки.