Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Никола Цолов 17-ти в квалификацията в Австрия (обновена)

Никола Цолов 17-ти в квалификацията в Австрия (обновена)

533
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Иван Тенчев, Ред Бул Ринг. От 17-та позиция ще започне състезанията на пистата Ред Бул Ринг в Австрия Никола Цолов след резултата си в днешната квалификация. Българският пилот записа време само с 0,626 сек под топ резултата на съотборника си в ART Гран при Грегоар Соси. Той спечели първата позиция за класическата надпревара в неделя. Десети пък разделиха Никола от 12-ата позиция, която можеше да му даде пола за утрешния спринт. По-късото състезание от кръга на Формула 3 е от 11 часа българско време.

Квалификацията бе изключително оспорвана с минимални разлики и отново множество изтрити обиколки. 30-те пилоти във Формула 3 започнаха устремно опитите си за постигане на по-добро време. Със светването на зеления сигнал на изхода на питлейна всички до един излетяха напред и в подготвителния тур се бореха за по-изгодна позиция.

Никола Цолов потегли пред бокса на ментора си Фернандо Алонсо и бе в средата на колоната. В първите серии от обиколки българският пилот на АРТ Гран при записа 16-то време

След като отново всички групово спряха и сложиха втория комплект нови меки гуми битката бе още по-гореща. Българският пилот направи нелош тур. Класирането пък се оформи едва, когато комисарите прегледаха множество преминавания на пилотите извън очертанията на пистата. Големият губещ бе Пол Арон, който вече се виждаше победител, когато най-добрата му обиколка бе изтрита и той се оказа пети. Цолов отиде 17-ти след последните наказания. Времето се задържа сухо и много приятно въпреки мрачните прогнози за дъжд. Температурата на асфалта надхвърли 45 градуса. Спринтът в събота е от 11 часа. Надпреварата в неделя е от 9:25 часа и се очаква пистата да е малко по-хладна.

Кръгът в Шпилберг от шампионата на Формула 3 е шести в календара. На практика обаче това ще е пети състезателен уикенд за първенството след отмяната на надпреварите в Емилия Романя, Италия. Сезонът на F3 е в средата си. След състезанията в Австрия има още четири кръга – на Силвърстоун, Хунгароринг, Спа-Франкоршамп и Монца. Всичките са от поддържащите кръговете на Формула 1 първенства.