Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Никола Цолов на първа редица за спринта на Монца

Никола Цолов на първа редица за спринта на Монца

3600
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов ще стартира от първа редица в спринта от Формула 3 през уикенда за Гран при на Италия. Българският пилот на АРТ Гран при се класира 11-ти в квалификацията на пистата Монца. За по-късата състезателна дистанция в F3 обръщат грида за първите 12. Това означава старт от първа редица в спринта редом със съотборника му Грегоар Соси, който се нареди 12-ти. Това бе трето поредно класиране на Цолов в топ 12 на F3 квалификация.

Последната квалификация за сезона във Формула 3 започна при сухо, но не особено слънчево време. Цолов бе 18-ти в съкратената свободна тренировка

Първо Никита Бедрин спря на пистата. Той не взе участие в квалификацията. От тима му Йенцер не смогнаха да поправят автомобила му. В края пък Мари Боя се разби в предпазните бариери и тренировката бе прекратена.

Близо 10 минути изминаха преди пилотите от Формула 3 да излязат на пистата. Всички се скупчиха в края на загряващия си тур, при което Идо Коен бе ударен от Габриел Бортолето, завъртя се и спря. Тази практика се използва в опит пилотите да отворят разлика спрямо съперниците си, но понякога се стига и до подобни неща. Коен успя да потегли и да се върне в пита.

Квалификацията бе подновена след по-малко от 10 минути. При втория опит всички внимаваха малко повече.

С първия си бърз опит – 1:39.580 мин – Цолов се нареди девети, след което бе изместен до десетото място. Кайо Колет бе пръв с 1:39.001. Няколко пилоти все още нямаха бързи обиколки, когато Джошуа Дуфек с Кампос се завъртя и заседна в зона за сигурност. Това доведе до втори червен флаг в квалификацията.

Второто прекъсване бе още по-кратко. До края на сесията оставаха 15-ина минути при подновяването ѝ. Оливър Гьоте бе причината за трето спиране, а бе излязъл пръв с 1:38.909 мин. Цолов бе 11-ти, на малко над 0,6 сек.

След няколко минути рейс контролът съобщи, че няма да подновява квалификацията за оставащите 10:05 мин

Така Оливър Гьоте се оказа с полпозишън, следван от Колет и Пол Арон, а Никола Цолов бе 11-ти.

Бортолето пък стана шампион във Формула 3 за този сезон още днес. Причината е, че съперниците му Арон и Пепе Марти не спечелиха бонус точки в квалификацията и няма как да го настигнат до края на уикенда.