Начало Избрани Никола Цолов осми в F3 квалификацията във Великобритания

Никола Цолов осми в F3 квалификацията във Великобритания

542
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов се класира осми в квалификацията на седмия кръг от шампионата на Формула 3 на пистата Силвърстоун. Надпреварите и този уикенд са част от поддържащата програма на световния шампионат на Формула 1.

В сутрешната тренировка валеше. Никола Цолов се нареди трети в сесията, на 0,397 сек от най-бързия в нея Макс Естерсън.

Следобед пистата бе суха, но квалификацията започна без забавяне, защото имаше вероятно да завали

В първите минути от сесията дори прокапаха няколко капки. Първото време на Цолов бе в загряващата обиколка. След началните серии българският пилот на АРТ Гран при даде 1:46.743 мин. Това време го нареди 17-ти – на над 1,2 сек от постижението на оглавилия класирането Ноел Леон (1:45.475 мин). Стюардите изтриха няколко обиколки за неспазване границите на пистата. Това не повлия на подреждането на Никола, нито на челната тройка – Леон, Алекс Дън, Габриеле Мини.

Цолов продължи бързата си серия. В следващата си квалификационна обиколка записа по-добър първи сектор, но целият тур бе по-бавен от предишния. Той отиде 20-ти, след като още пилоти подобриха постиженията си.

На Силвърстоун заваля по-сериозно при оставащи малко над 16 минути от квалификацията на Формула 3 на английското трасе. Дъждът се усили и пилотите се прибраха в питовете. 11 минути преди да изтече време Леон получи съобщение по радиото, че се очаква да продължи да вали. Мексиканският пилот на Ван Амерсфоорт повтаряше след тома: „Нека да вали, нека да вали!“ Имаше един-два опита – пилоти излизаха на пистата, но свръх бавно се прибираха обратно в боксовете.

Около 7 минути преди карирания флаг и Цолов бе сред състезателите, излезли отново на Силвърстоун

Дино Беганович се опитваше поне време да запише, защото нямаше бърза обиколка от тази част на квалификацията, когато на трасето не валеше. Пьотр Вишницки също бе без време. Беганович се подхлъзна и едва овладя болида си. Той даде време, но то бе последно – почти 13 сек по-бавно от това на Леон.

В последните минути, когато дъждът намаля значително, почти всички бяха обратно на пистата с изключение на Леон, Дън, Себастиан Монтоя (осми) и Тим Трамниц (12-ти). Калъм Воазен и Арвин Линдблад записаха първо и второ време. Леонардо Форнароли прескочи и двамата, оглавявайки класирането. Следващият на първото място бе Люк Браунинг, Естерсън и Сами Мегатуниф заеха второ и трето място. Цолов се върна в топ 10 с осмо време – пред него се класираха Форнароли, Лорън ван Хюпен, Чарли Вурц и Кристиан Менсъл. Зад Никола останаха Воазен, Матиас Загазета, Линдблад, Леон, Дън, Мини.