Начало Други Никола Цолов остана 11-ти в основния старт на пистата Сахир

Никола Цолов остана 11-ти в основния старт на пистата Сахир

969
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка АРТ Гран при

Никола Цолов финишира на 11-та позиция в основното състезание на пистата Сахир. Пилотът на АРТ Гран при потегли 12-ти и се движеше в зоната на точките, но в крайна сметка изпадна от челната десетка и си тръгна с 0 точки от тази надпревара.

Бахрейн е домакин на откриващия кръг за сезон 2024 във Формула 3. Състезанията се провеждат на Международното трасе, разположено в Сахир и с дължина от 5.412 км. Вчера се проведе спринтовото състезание, в което Никола Цолов финишира четвърти. Така той записа най-добрия си резултат, откакто кара във Формула 3

Времето преди началото на основното състезание в Сахир отново беше сухо и горещо. Високата температура на асфалта и специфичната настилка щеше да създаде притеснения относно износването на гумите.

Стартът на състезанието беше сравнително чист. Победителят в квалификацията Дино Беганович се забави и позволи да бъде изпреварен от Люк Браунинг. Зад водещите двама бяха Габриеле Мини и новобранецът Сами Мегетуниф. Никола Цолов имаше добра стартова реакция и се опази от инциденти. Българският лъв беше на седма позиция, след като направи няколко изпреварвания веднага след старта.

В следващите обиколки Никола Цолов загуби позиции от Леонардо Форнароли и победителят от вчерашния старт Арвид Линблад. Това обаче не беше толкова изненадващо, тъй Цолов на практика не разполагаше със свежи гуми за днешната надпревара. Вчера той използва най-добрите си сликове по време на спринтовата надпревара, която в крайна сметка не спечели заради проблемите с мотора.

В следващите обиколки Никола Цолов се движеше на девета позиция и изглеждаше, че ще добави още точки към своя актив. За нещастие, пилотът на АРТ Гран при започна да става все по-бавен в заключителната фаза от втория старт в Сахир. Така той загуби още две места и вече не заемаше място, което дава право на точки. Междувременно Браунинг водеше в челото, следван от съотборника на Цолов Кристиан Менсъл.

Никола Цолов в крайна сметка финишира на 11-та позиция в основното състезание на пистата Сахир. По този начин той не спечели точки и завърши уикенда в Бахрейн по не толкова добър начин. Победител в самата надпревара стана Люк Браунинг (Хайтек), следван от Кристиан Менсъл (АРТ Гран при) и Тип Трамниц (MP Моторспорт).

Четвърти и пети в състезанието финишираха състезателите на Трайдънт Сами Мегетонуф и Сантиаго Рамос. Място в зоната на точките намериха още Габриеле Мини (Према), Леонардо Форнароли (Трайдънт), Арвид Линблад (Према), Алекс Дън (MP Моторспорт) и Оливър Гьоте (Кампос Рейсинг).

Никола Цолов заема десетото място във временното класиране след първия кръг за сезон 2024 във Формула 3. Българинът има актив от 7 точки. Лидер е Браунинг с актив от 25 точки, следван от Трамниц с 21 и Менсъл с 18.