Начало Други Никола Цолов приключи успешно първия си тест с АРТ в F3

Никола Цолов приключи успешно първия си тест с АРТ в F3

1983
0
Никола Цолов
Никола Цолов

Никола Цолов приключи първата серия тестове с новия си тим АРТ Гран при във Формула 3. Българският пилот ще дебютира в това първенство, след като безапелационно спечели през миналата година титлата в испанската Формула 4 в първия си сезон с едноместни състезателни автомобили.

Преходът към новите коли бе внимателен за Никола. През първия ден той записа 11-то време. Във втория бе 6-ти, а в последния – пак 11-ти. Програмата днес бе съкратена заради пясъчна буря. Екипите от Формула 3 караха само една сесия вместо обичайните две (сутрин и следобед), която обаче беше по-дълга с час и половина. Никола Цолов бе на малко повече от половин секунда (0,566 сек) от най-доброто време за деня – 1:47.417 на Габриел Бортолето (Тридент).

„Тези тестове са много важни, но на пистата излизат 30 пилоти и с екипа трябваше много внимателно да подбираме времето кога да излизам на пистата“, коментира Цолов по време на изпитанията

„Престоявахме повече време в бокса, докато чакахме да се освободи пистата. Работихме повече за състезателно темпо, рядко правехме симулации на квалификации. В първенството има пилоти с много по-богат опит от мен с тези автомобили или близки до тези във Формула 3 и знам, че трябва да науча още много неща, за да съм по-близо до времената им.”

„Всяка сутрин разполагахме с по два нови комплекта гуми, с които да записваме по-бързи обиколки. След това се концентрирахме върху симулации на състезателно темпо“, обясни още Цолов

„Сахир е писта, която много изяжда гумите и трябва да си много внимателен със сликовете. Трасето е технично и съм сигурен, че първите стартове от сезона тук ще са интересни. Все още губя по малко време във всеки един сектор спрямо най-бързите. Във втория ден на тестовете направихме някои промени по настройките, които определено дават резултат.”

Сезонът във Формула 3 стартира в началото на март в Бахрейн. Първи кръг от шампионата ще е част от подгряващите серии на Формула 1 в рамките на Гран при на Бахрейн.