Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Никола Цолов завърши 14-ти в спринта на Албърт парк

Никола Цолов завърши 14-ти в спринта на Албърт парк

687
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Андро Дюлгерян

Никола Цолов завърши 14-ти в спринтовата надпревара от втория кръг на шампионата на Формула 3 на пистата Албърт парк в Монреал. Състезанието бе много накъсано с излизането на кола за сигурност четири пъти на пистата в рамките на 20 обиколки.

Себастиан Монтоя (Хайтек) бе на полпозишън с Оливер Гьоте (Тридент) до него на първа редица при обърнатата стартова решетка. Цолов бе 15-ти на грида. Отборът на българския пилот АРТ Гран при бе глобен вчера с 2500 евро заради още нарушения – работа по колите на тима в питлейна. 2000 евро са условно наказание до 31 декември тази година. Тоест няма да бъдат търсени ако екипът не допусне до края на сезона нови нарушения. Това не се отрази на пилотите на отбора и местата им на стартовата решетка.

На старта Монтоя удържа първата позиция. Зад него Люк Браунинг, Гьоте и Кайо Колет водеха борба за второто място

Пилотът на Тридент излетя в чакъла, Браунинг зае второто място пред Колет и излезлия четвърти Франко Колапинто, който скоро бе трети. Цолов отиде 16-ти в началото на състезанието, губейки едно място спрямо стартовата си позиция. Още в първия тур излезе кола за сигурност, която се прибра в края на третата обиколка.

При рестарта Монтоя запази лидерството. Цолов продължаваше 16-ти в колоната. Колапинто поведе в шестия тур, малко след което сейфти карът излезе за втори път – този път заради катастрофа на Идо Коен (Карлин). Никола премина с две места напред до 14-ти. Колата за сигурност остана на пистата до средата на състезателната дистанция – 10-ата обиколка, за да се върне на трасето за трети път в 13-ия тур, когато Томи Смит се удари на излизане от последния завой. Сейфти карът имаше и четвърто излизане в предпоследната обиколка от спринта. Този път бе заради спрелия в чакъла Алехандро Гарсия.

При втория рестарт Цолов води битка с пилотите около него и запази 14-тото място

Пилотът на АРТ Гран при бе на около секунда от първия в колоната. При третото подновяване на надпреварата загуби едно място от съотборника си Кейлън Фредерик. Състезанието завърши зад колата за сигурност. Цолов бе 15-ти на пистата, отиде 14-ти заради наказание на Браунинг.

Колапинто спечели надпреварата пред О’Съливан. Себастиан Монтоя финишира трети, което бе първи подиум за сина на бившия пилот от Формула 1 Хуан Пабло Монтоя.