Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис на полпозишън за Гран при на Нидерландия

Норис на полпозишън за Гран при на Нидерландия

3104
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Майкъл Потс

Ландо Норис спечели първата позиция за Гран при на Нидерландия. Английският пилот на Макларън бе най-бърз в квалификацията на пистата Зандвоорт и изпревари Макс Верстапен с Ред Бул и съотборника си Оскар Пиастри.

Около час преди квалификацията от Уилямс съобщиха, че шасито на Логан Сарджънт изглежда здраво. Той катастрофира много тежко по време на последната свободна тренировка. Заради този инцидент екипите имаха по-малко от 20 минути на разположение за работа.

Всичко по болида на Сарджънт бе внимателно проверено и отборът на Уилямс се бореше с времето, за да поправи болида навреме и американският пилот да има възможност да участва в квалификацията.

За официалната сесия за разпределение местата на стартовата решетка за Гран при на Нидерландия времето се оправи

Пистата бе напълно суха, беше дори слънчево. Температурата на пистата бе 31 градуса, тази на въздуха – 25 градуса (най-висока до момента през уикенда).

В началото на Q1 опитите започнаха веднага. Всички бяха със софт. Първото време бе на Нико Хюлкенберг, чийто автомобил също трябваше да бъде поправян – той счупи предното си крило при удар в началото на съботната тренировка. Той записа 1:13.062 мин, като това постижение веднага бе подобрено.

След като всички пилоти (без Сарджънт) направиха първите си бързи опити в Q1 начело в класирането бе Люис Хамилтън с 1:11.375 мин. Ландо Норис бе само на 2 хилядни от секундата. Трети се нареди Макс Верстапен – на 0,018 сек. Следваха Оскар Пиастри, Ланс Строл, Алекс Албон, Шарл Льоклер, Серхио Перес, Кевин Магнусен, Фернандо Алонсо.

В момента, в който Сарджънт излезе на пистата – малко повече от 7 минути преди края на първия квалификационен сегмент – в зоната на отпадащите бяха Даниел Рикиардо, Юки Цунода, Валтери Ботас и Гуаню Жу.

„Не знам какво става. Нямам никакво сцепление. Пързалям се по цялата писта“, обади се Джордж Ръсел по радиото.

Ръсел бе дал десето време преди да се прибере в бокса.

Перес пък изрази недоволство от поведение на Хамилтън на трасето, който обаче бе убеден, че е дал място на пилота на Ред Бул.

В края на Q1 и Верстапен каза, че се пързаля много, отказвайки се от последен опит

Карлос Сайнц излезе пръв с 1:11.327 преди да бъде изместен от Ръсел. Накрая Перес даде най-доброто време в първия сегмент.

Битката в дъното приключи с отпадане от по-нататъшната битка на Рикиардо, Естебан Окон и пилотите на Заубер. Сарджънт така и не можа да излезе.

В Q2 битката започнаха пилотите на Ферари. Над пистата леко се заоблачи

Сайнц записа 1:11.835 мин с грешка и обяснение, че се е изпързалял. Льоклер бе по-бърз с 0,170 сек. Облаците се сгъстиха. Верстапен попита дъжд ли идва и получи утвърдителен отговор от питуола на Ред Бул.

След първите серии във втория квалификационен сегмент пръв в подреждането бе Норис, следван от Пиастри, Ръсел и Верстапен. Разликата между съотборниците в Макларън бе едва 9 хилядни от секундата. Пилотът на Мерцедес бе на 0,056, Верстапен – на 0,315 сек. Следваха Хамилтън, Льоклер, Строл. В зоната на изпадащите бяха Кевин Магнусен, Пиер Гасли, Юки Цунода, Хюлкенберг и Албон.

В края на Q2 пилотите на Макларън, Ръсел и Верстапен не се появиха на пистата. Перес излезе четвърти, Албон – пети. Строл след това даде четвърто време. Льоклер се измъкна в топ 10 в последния момент. Под чертата останаха Сайнц, Хамилтън, Цунода и състезателите на Хаас.

Пиастри пръв излезе от питовете в началото на Q3 и бе последван от Верстапен и Норис

Строл, Перес, Албон и Алонсо останаха в боксовете през първата половина от финалния квалификационен сегмент.

Австралийският пилот на Макларън записа 1:10.193 мин. Верстапен бе 0,029 сек зад него. Норис излезе пръв с 1:10.074 – с 0,119 сек по-бърз от съекипника си. Ръсел зае четвъртото място, следван от Льоклер и Гасли.

Строл и Алонсо излязоха на чиста писта, докато останалите бяха в питовете. Канадският пилот на Астън Мартин даде шесто време. Съотборникът му се нареди пети. В този момент Перес и Албон тръгнаха за единствените си опити, а пилотите в челото започнаха да се връщат на трасето.

Верстапен излезе пръв с 1:10.029 мин, но Норис бе по-бърз с 0,356 сек от нидерландеца. Пиастри остана трети. Ръсел се нареди четвърти, следван от Перес, Льоклер, Алонсо, Албон, Строл и Гасли.