Начало Избрани Норис: Можех да се представя още по-добре в квалификацията

Норис: Можех да се представя още по-добре в квалификацията

528
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Пирели

Ландо Норис не бе напълно доволен от резултата си в квалификацията в Баку. Пилотът на Макларън влезе в Q3 и даде седмо време в сесията. Въпреки това Норис е на мнение, че е можел да се бори за място в топ 5.

Норис направи добро впечатление по време на първия ден от състезателния уикенд в Баку. Състезателят на Макларън даде пето време в единствената свободна тренировка и показа добра скорост с обновения автомобил MCL60. В квалификацията Норис влезе за първи път в Q3 от началото на сезон 2023. Младият британец даде седмо време и се нареди точно зад Фернандо Алонсо (Астън Мартин).

Норис призна, че не е напълно доволен от този резултат. Британецът бе категоричен, че е можел да се бори за четвъртото място като се има предвид напредъка, който е постигнал Макларън с актуализациите в MCL60.

„Мисля, че преди вчерашния ден на 100 процента щяхме да бъдем много щастливи от седмото място. Според мен това е страхотен резултат, който показва, че имаме последователността на подобренията в работи добре“, сподели Норис.

„Автомобилът работеше добре на тази писта. В същото време имам чувството, че се справях по-добре с карането и други неща.“

„Можех да се представя още по-добре в квалификацията. Трябваше да сме на четвърто място предвид темпото, с което разполагахме. Честно казано съм малко разочарован“, добави пилотът на Макларън.

Уикендът на Норис не премина по най-добрия начин. Британецът изчерпа целия си запас от меки гуми в петък. Затова той няма да може да участва в SQ3 тъй като правилата, които се прилагат за новия формат, задължават пилотите да използват чисто нов комплект в последния сегмент от спринтовата квалификация.

Макларън направи тактически избор да заложи на позицията на Норис на стартовата решетка за неделната Гран при. Но в крайна сметка този избор не се оказа толкова добър, колкото се очакваше

„Като отбор не се справихме най-добре с вземането на правилните решения. Но все пак нещата бяха положителни. Просто се поставихме в средата на нищото заради това, че вчера се класирахме на 7-мо място, а днес няма да можем да направим обиколките с нови гуми.“

„Ако погледнете от тази страна има много положителни неща. Екипът свърши страхотна работа като достави новите части тук. Честно казано те веднага започнаха да работят много добре в автомобила. Имахме добра увереност, че можем да постигнем напредък и това в крайна сметка се случи. “

Макларън на практика въведе само една сериозна актуализация на в автомобил. Екипът от Уокинг промени геометрията на пода на MCL60. Освен това Макларън добави няколко специфични за пистата ъпгрейди, включително задно крило с по-ниско челно съпротивление.

„Добри сме в зоните за спиране, добри сме при спиране в права линия. Ако погледнете Австралия, ние не бяхме толкова зле. Просто добавихме нещо към това и може би пистата отново ни подхожда малко повече. Все още сме на поне една секунда разстояние. Може би трябваше да сме с 0.8 сек. по-бавни, което все пак е много добро постижение, но в крайна сметка трябваше да сме с четири позиции по-високо“, добави Ландо Норис.

Съотборникът на Норис Оскар Пиастри финишира десети в квалификацията в Баку. По този начин Макларън вкара за първи два автомобила в Q3 от началото на годината.