Начало Избрани Норис продължава да търси първи успех в F1

Норис продължава да търси първи успех в F1

661
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Макларън

Ландо Норис продължава да търси първи успех в F1. Пилотът на Макларън похвали напредъка на своя отбор през последните месеци. Норис също така вярва, че през този сезон се е доближил най-много до това най-накрая да се качи на най-високото стъпало на подиума.

Макларън имаше много слабо начало на сезона. Още по време на тестовете ръководството на тима призна, че не са били постигнати целите за развитие. Ръководителят на Макларън Андреа Стела дори разкри, че MCL60 се нуждае от сериозна преработка

Макларън представи първи си пакет с актуализации в Баку. Той не включваше кой знае какви промени по колата. Отборът от Уокинг все пак постигна някакъв напредък, който обаче не бе достатъчно удовлетворяващ.

Норис не бе никак доволен от скоростта на Макларън MCL60 в началния етап на сезон 2023. Британецът често се оплакваше от лисата на достатъчно притискане в неговия болид. Доказателство за слабото представяне на Макларън бе факта, че Норис спечели точки в 3 от общо 8 старта.

Макларън направи огромна стъпка напред в Австрия. Тогава беше представен голям пакет с новости. Това помогна на Норис да подобри представянето си и да финишира четвърти. Седмица по-късно Макларън разви още колата и на практика бе вторият най-силен тим на стартовата решетка. Подобреният автомобил позволи на Норис да се качи на подиума във Великобритания и Унгария. Същевременно Оскар Пиастри завърши четвърти във Великобритания и втори в спринта на Спа.

Норис вярва,  че значителната крачка напред на Макларън и добрите резултати в стартовете през юли са едно впечатляващо постижение

„Щяхме да сме доволни и от половината от направената стъпка през юли“, сподели Норис в интервю, публикувано уебсайта на Макларън.

„Най-голямо ми впечатление бе от голямата крачка, каквато направихме. Бих казал, че е една от най-големите крачки, правени от всеки отбор в средата на сезона“, продължи Норис. „Искаме да продължим с подобренията, които внедрихме досега, да се възползваме максимално от възможностите си и да направим няколко по-малко грешки както от моя страна, така и от страна на отбора.“

Норис дебютира в F1 през 2019 г. Оттогава той има спечелен един полпозишън и осем подиума. Младият британец продължава да търси първа победа в световния шампионат. Най-близката възможност за него беше последното издание на Гран при на Русия. За съжаление, тогава успехът се изплъзна от ръцете му заради груба грешка.

Сега Норис смята, че е по-близо от всякога да се качи на най-високото място на подиума.

„Това ме накара да се чувствам много по-уверен. Успяхме да продължим да работим по много по-добър начин, отколкото в миналото.“

„В миналото винаги е имало моменти, в които надеждите са били оправдани, но въпреки това не сме продължили да използваме някои от направените подобрения. Бих казал, че сме и най-близко до успеха през последните пет години. Ако има време да вярваме, че сме все по-близо до това да печелим състезания, то това е сега“, каза още Норис.

Норис също така призна, че сега напрежението върху него и Макларън е много по-голямо откогато и да било. Той добави, че трябва да има промяна в начина му на мислене.

„Сега съм с различен манталитет, защото се боря за много по-високи позиции. Трябва да променя начина си на мислене, ако се боря за подиум или за място в топ 5. Определено е по-трудно да се вземат правилни решения, когато си в такава позиция.“

„Да, настъпиха известни промени за мен и отбора. За щастие, хората в тима се справиха много добре по отношение на спиранията в бокса и други подобни неща. Всъщност свършваме най-добра работа е именно когато сме под напрежение“, завърши Ландо Норис.