Начало Избрани Норис: Ще се радвам да работя с Пиастри

Норис: Ще се радвам да работя с Пиастри

615
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис вече фокусира част от вниманието си върху следващия сезон. До края на настоящата кампания остават още шест старта. Това ще са последните състезания, в които британецът ще си партнира с Даниел Рикиардо. Австралиецът ще напусне британския отбор в края на годината за сметка на Оскар Пиастри.

21-годишният състезател е смятан за един от най-големите таланти в моторните спортове, тъй като спечели последните три шампионата в които се е състезавал.

Междувременно Норис ще започне петия си пълен сезон като пилот от F1. Британецът дебютира в световния шампионат през сезон 2019 с Макларън. Сега той става безспорен лидер на тима от Уокинг след напускането на Рикиардо.

Пиастри е продукт на академията за млади пилоти на Алпин. Очакваше се той да заеме мястото на Фернандо Алонсо, който отива в Астън Мартин. Неяснотата около договора с френския екип накара австралиеца да търси други възможности. В крайна сметка той успя да се изплъзне от ръцете на Алпин и да подпише с Макларън.

Норис сподели, че ще се радва да работи с Пиастри и няма да се притеснява да се бори с него на пистата.

„Ще се радвам да работя с Пиастри“, сподели Норис. „През първите си няколко години във Формула 1 имах двама различни съотборници, които бяха изключително добри пилоти. Заради това винаги очаквам с нетърпение да работя с някой нов състезател.“

„Просто се надявам, че те са хора, с които можеш да се разбираш и да се забавляваш. [Но] нямам нищо против, ако ме мразят и никога не искат да говорят с мен!“

Норис се разбираше изключително добре с първия си съотборник Карлос Сайнц. Двамата състезатели бяха близки приятели както на пистата, така и извън нея. Това е доста неочаквано, имайки предвид съперничеството вътре в отбор като Макларън.

За сравнение, Нико Розберг и Люис Хамилтън бяха изключително близки приятели преди британецът да се присъедини към Мерцедес през 2013 г. Постепенно отношенията двамата състезатели имаха огромни търкания, особено след началото на турбо-хибридната ера. Розберг и Хамилтън имаха изключителна вътрешноотборна битка в Мерцедес и дори имаха няколко контакта помежду си. Въпреки оттеглянето на германеца в края на сезон 2016, той така и не възстанови напълно приятелството си с Хамилтън.

Същевременно Норис и Сайнц поддържат приятелски отношения в падока дори и след преминаването на испанеца във Ферари. Пилотът на Макларън също така се разбира добре с Рикиардо, въпреки че австралиецът така и не може да намери най-добрата си форма след идването си в Уокинг.

Наскоро Норис бе попитан дали съчувства на Рикиардо в сегашното му положение.

„Не ми се иска да го казвам, но бих казал, че не. Вероятно хората ще ме намразят за това.“

Британецът даде да се разбере, че казаното от него не означава, че изпитва лоши чувства към австралиеца.

„Искам да бъда приятел с колкото се може повече хора. Това е подобно на начина, по който съм сега с Даниел. Двамата се разбираме много добре. По някаква причина хората смятат обратното, което е напълно невярно.“

„Много се забавляваме заедно, но просто нещата са малко по-различни, защото той е малко по-възрастен и се занимава с различни неща.“

„Той не обича да играе голф и т. н. Заради това не го виждате толкова често в социалните мрежи или каквото и да било друго. Приятелството ни и уважението ни един към друг са добри. Сигурен съм, че то ще продължи и занапред“, добави пилотът на Макларън.