Начало Избрани Норис: Вероятно нямаше да спечелим точки, дори и да нямахме контакт с...

Норис: Вероятно нямаше да спечелим точки, дори и да нямахме контакт с Люис

866
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Пирели

Ландо Норис финишира на 17-та позиция в Гран при на Испания. Пилотът на Макларън заяви, че темпото му в Барселона е било според очакванията на екипа. Норис също така добави, че класиране в топ 10 е било малко вероятно дори и без инцидента с Люис Хамилтън.

Норис направи страхотно впечатление по време на квалификацията в събота. Състезателят на Макларън се възползва от проблемите на някои от топ отборите и даде трето време. Така той застана на стартовата решетка зад Макс Верстапен (Ред Бул) и Карлос Сайнц (Ферари)

Норис бе изпреварен от Хамилтън веднага след старта на Гран при на Испания. Младият британец имаше контакт със своя съперник и сънародник, след което спря в бокса за ново предно крило и смяна на гуми. Така Норис се озова на последна позиция въпреки че потегли трети.

След това Норис изпитваше сериозни затруднения със своя автомобил и в крайна сметка финишира на 17-та позиция. 25-годишният състезател коментира случилото се в първата обиколка и представянето си след това.

„Не видях, че Макс излезе малко по-широко от пистата, заради което трябваше да отскочи през бордюра в завой №2. След това имаше контакт. За съжаление аз бях твърде близо до Люис, за да мога да реагирам, да натисна спирачката и каквото и да било друго. Според мен просто нямах късмет“, сподели Норис.

„Люис беше добре. Той не бе направил нищо нередно. Това не беше инцидент, а просто лош късмет и нищо повече. Просто заех тази траектория и не знаех, че той също ще я заеме. В крайна сметка аз докоснах и Люис. Очевидно на него не се случи нищо и може би това го е направило по-бърз“, добави пилотът на Макларън.

Норис призна, че е очаквал състезателното темпо на Макларън да бъде доста по-слабо от това в квалификацията.

„Темпото в Барселона беше според нашите очаквания. Това беше лошо. Не мисля, че сме очаквали нещо друго. Целта ни беше да завършим в точките и знаехме, че представянето ни няма да е подобно на това в съботния ден“, каза Норис.

Пилотът на Макларън разкри, че е било малко вероятно да спечели точки дори и да без да има контакт с Хамилтън

„Вероятно нямаше да спечелим точки, дори и да нямахме контакт с Люис. Просто сме бавни. Така е от началото на годината. Няма какво друго да кажа.“

„Съботният ден беше специален. Някои добри отбори се бореха много, а някои от по-лошите се справиха по-добре. В крайна сметка денят беше просто странен- хората направиха много грешки и ние просто се възползвахме от това. От началото на сезона не бяхме на висота и в половината състезания се борехме да завършим в точките. Вчера отново беше така“, обясни Норис.

„Имаше очаквания, че в състезанието щеше да имаме трудности. Повече от ясно е, че далеч не сме толкова бързи, колкото Алпин, Астън Мартин или всички тези отбори от топ 5 и топ 6. Няма смисъл да мислим, че ще завършим в точките, защото просто не сме достатъчно бързи“, добави Ландо Норис.

Междувременно Хамилтън също коментира случката с Норис в началото на Гран при на Испания. Седемкратният световен шампион призова пилотът на Макларън да бъде малко по-търпелив в такива ситуации

„Искам да кажа, че просто усетих голям удар отзад“, каза Хамилтън. „Очевидно Макс и Карлос влязоха доста широко и дълбоко в завой №1 и се върнаха обратно. Самият аз се озовах в следата, така че трябваше да бъда търпелив. След това някои отзад мен ме удари.“

„Беше жалко за Ландо, защото той свърши невероятна работа в квалификацията. Да ви кажа честно беше страхотно да видя болид на Макларън на втора редица“, продължи Хамилтън. „Вероятно щяхме да сме пред него, защото имахме малко повече скорост в състезателен план. В крайна сметка резултатът не беше добър за него. Смятам, че ако беше малко по-търпелив днес, Ландо вероятно щеше да постигне по-добър резултат. Но ние живеем и се учим. “

Съотборникът на Норис Оскар Пиастри потегли девети и финишира 13-ти във вчерашния старт в Барселона.

„Беше разочароващ неделен ден. Темпото ни в квалификацията не се повтори в състезанието, така че беше трудно“, каза Пиастри. „Важно да се съсредоточим върху това да извлечем положителните резултати от съботната квалификация, в която темпото ни изглеждаше много силно. Сега просто трябва да работим върху състезателното темпо, тъй като след седмица заминаваме за Канада“, добави състезателят на Макларън.

Барселона беше последният уикенд, в който Макларън използва специалната разцветка, посветена на „Тройната корона.“