Начало Избрани Норис: Вече няколко години убеждавам Зак да разреши използването на някоя от...

Норис: Вече няколко години убеждавам Зак да разреши използването на някоя от по-старите разцветки на Макларън

4806
0
Макларън MCL60
снимка, Макларън

Ландо Норис изказа мнението си относно специалната разцветка на Макларън за Силвърстоун. Британецът призна, че няколко години е убеждавал Зак Браун да използва хромовия цвят в ливрея на болидите на екипа. Норис също така каза, че е израснал, възхищавайки се на забележителната окраска на болидите на Макларън през изминалите десетилетия.

Макларън представи специална еднократна разцветка, с която ще участва в домашната Гран при на Великобритания. Състезателният уикенд на пистата Силвърстоун се провежда от 7 до 9 юли

Уникалната ливрея съчетава хром и папая. Тя подчертава и партньорството на Макларън с един от основните спонсори на екипа Google Chrome. Това също така е частично връщане към периода от 2006 до 2014 г. , когато хромът заемаше важно място в болидите на Макларън.

Норис коментира новината за специалната разцветка на Макларън MCL60. Младият британец призна, че мечтата му най-накрая се сбъдва, макар и само за един състезателен уикенд.

„Когато се разхождах по булеварда [във фабриката на Макларън], колкото и да ми харесваше един бял и ярко оранжев автомобил – тази окраска беше невероятна – в днешно време няма друг автомобил [Водафон Макларън], който да прилича на този, който имахме тогава. Това е болидът, който съм гледал, когато израснах“, сподели Норис.

„Влюбих се в този цвят. В много отношения мога да кажа, че ме вдъхнови да стана пилот от F1. Да ви кажа честно преди това се интересувах повече от MotoGP и мотоциклетите като цяло.“

„Не знаех много за състезанията когато бях съвсем малък. След това започнах да гледам F1 и наблюдавах с интерес Люис [Хамилтън] срещу Фернандо [Алонсо]. Двамата се бореха доста оспорвано, въпреки че бяха в един отбор. Честно казано се влюбих в точно това.“

Норис призна, че вече няколко години е убеждавал Зак Браун да разреши използването на класическата хромова разцветка от периода 2006-2014 г.

„Вече няколко години убеждавам Зак да разреши използването на някоя от по-старите разцветки на Макларън. Винаги съм искал да се върнем в тази посока.  Знам, че е само за едно състезание, но все пак е готино да преживея малко това, което ме накара да вляза в F1“, обясни Норис.

Новината за новата разцветка на Макларън не бе приета толкова добре от по-старите фенове на екипа, които поискаха екипът напълно да използва хромова ливрея. Браун обаче обясни защо екипът е решил да направи тази интересна комбинация от минало и настояще.

„Искаме да запазим идентичността на цвета на папая. За нас е много важно да почетем миналото, но и да погледнем към бъдещето.“

„Има и толкова много пъти, в които можеш да променяш ливреята до крайности. Това, което направихме в Монако преди няколко години, е позволено само няколко пъти. После има варианти на основната схема, които можеш да използваш малко по-често“, продължи CEO-то на Макларън. „Но ако оставим правилата настрана, за нас беше много важно [да останем оригинални]. Опитваме се да изградим асоциацията си с папая. От Ферари са червени, а Мерцедес също има своя цветова идентичност. Получаваме много отзиви от фенове, които наистина харесват папаята, така че това е причината за тази комбинация.“

Браун също така заяви, че трябва да се вземат предвид и съображенията за ефективност

„Ако искахме, можехме да стигнем и по-далеч в това отношение. Папаята отново е много важна за нас. Когато преди това автомобилът беше хромиран, той беше с червената ракета на Водафон. Разбира се, това беше малко по-различен цвят от този.“

„Трябва да вземете предвид и неща като тегло. Очевидно е, че все още разполагаме с въглеродни влакна, така че това беше комбинация от обосновки, за да стигнем дотук. Но водещото беше, че не искаме да загубим идентичността на папаята.“

По-рано тази година Макларън използва специална разцветка в Монако, Барселона и Инди 500. Тя беше посветена на успеха на Макларън в така наречената „Тройна корона“.

Браун също така подчерта, че е важно да се разчита само на специални ливреи за автомобилите, за да се запази тяхната уникалност.

„Това е чудесно за феновете. Мисля, че искаме да го запазим в ограничен мащаб, защото в противен случай всичко губи своята уникалност и специалност. Затова е добре да има причина за всеки един от тях“, обясни CEO-то на Макларън.

„Харесва ми също, че в F1 има толкова много различни култури. В Маями не всички бяха фенове на представянето, но така се прави спортът в САЩ, така че мисля, че е добре да се възприеме културата на различните места, на които се състезаваме. Има ограничения за това колко често можеш да го правиш и до каква степен. Затова смятам, че F1 е постигнала правилния баланс по отношение на честотата и степента, в която ни е позволено да го правим“, завърши Зак Браун.