Начало Избрани Норис все още вярва в успеха на Макларън

Норис все още вярва в успеха на Макларън

723
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис все още вярва в успеха на Макларън. Британецът продължава да е убеден, че рано или късно ще се бори за победи и титли с отбора от Уокинг, макар да не очаква това да се случи през 2023 г.

Норис започва петия си сезон в Макларън. До момента 23-годишният състезател остава верен на британския екип, с който кара откакто дебютира в F1 през 2019 г. Норис има спечелени шесто подиума в световния шампионат и все още не е осъществил мечтата си да стъпи на най-високото място на подиума.

Норис и Макларън имаха огромни очаквания за сезон 2022. Тогава влязоха в сила новите технически разпоредби, които трябва да намалят разликите и да променят съотношението на силите. За съжаление на младия британец, Макларън създаде автомобил, който изоставаше сериозно от Ред Бул, Ферари и Мерцедес. Отборът от Уокинг дори загуби борбата за четвъртото място при конструкторите с Алпин и вече не бе „най-добър от останалите.“

Норис се качи на подиума в Гран при на Емилия Романя. Британецът бе единственият състезател на почетната стълбица през сезон 2022, който не бе част от Ред Бул, Ферари или Мерцедес.

Не е тайна, че пилотът на Макларън е един от най-големите таланти в модерната ера на F1. 23-годишният състезател на няколко пъти е бил желан от Ред Бул. Въпреки това изкушение, той реши да остане на Макларън до края на 2025 г. Той продължава да вярва в проекта на Зак Браун и да постигне успехи в бъдеще.

Норис присъства на представянето на новия болид на Макларън MCL60. Британецът заяви, че все още има доверие на отбора и вярва, че пред него има светло бъдеще

„Понякога е трудно, защото аз съм състезател, който иска да побеждава“, сподели Норис.

„Разбира се, на моменти си мислиш какво би могъл да направиш, за да стигнеш по-рано до тази позиция. Но също така съм много доволен от мястото, на което се намирам в момента. Имам огромно доверие в отбора. Това е най-важното нещо за мен самия – да си дам тази увереност, която да тласне напред както мен, така и отбора“, обясни пилотът на Макларън.

Макларън все още е в процес на подобряване на инфраструктурата си в Уокинг. Очаква се новият въздушен тунел на отбора да бъде пуснат навреме и да се може да се използва през 2024 г. Според предварителните планове през сезон 2025 ще се появи първият автомобил,  който ще бъде проектиран и разработен в модерния аеродинамичен тунел.

„Това е все още много далеч. Ще видим какъв може да бъде напредъкът през този сезон и как ще се справим в края на сезона, когато вкараме нещата в новия въздушен тунел и започнем да получаваме първите данни“, обясни Норис.

„Иска ми се да вярвам, следващите две години са времето, когато трябва да започнат да се виждат някои по-големи промени. Усещането е за дълъг период от време. Имаме цяла година за работа, но началото на всичко започна още сега.“

В Макларън се надяваха, че новия спортен правилник ще позволи на тима да направи голяма крачка напред. В крайна сметка обаче това така и не се случи.

Норис не скри разочарованието си, че нещата не се развили по правилния начин. Въпреки всичко той каза, че неуспехът през сезон 2022 не е накърнил увереността му отборът да се включи в борбата за челни позиции

„Миналата година беше много разочароваща, защото новият регламент беше наистина шанс за огромен скок напред. Но това така и не се случи“, каза Норис.

„Определено не съм изгубил вяра в отбора, от който съм част от толкова години. Много съм щастлив да продължа да работя с тях и да бъда част от пътуването и да се надявам да се върнем към печеленето на шампионати и състезания.“

„Този път имам търпението да изчакам още няколко години. Чувствам, че ми предстоят още сезони в този отбор. Вярвам, [2025 г. е] годината, в която можем да бъдем в позиция наистина да се борим за победи и титли“, завърши състезателят на Макларън.