Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нов визьор представя Бел

Нов визьор представя Бел

88
0
Фелипе Маса
Фелипе Маса; снимка: Ферари

Нов визьор създаде компанията Бел Рейсинг в стремежа си да избегне контузиите, получени от Фелипе Маса по време на квалификацията за Гран при на Унгария през 2009 г.

Изпаднала пружина от Браун-а на Рубенс Барикело удари каската на бразилеца отляво, което доведе до сериозни последствия и известно време пилотът бе с опасност за живота. Той бе държан в изкуствена кома след операцията си, но постепенно се възстанови и се върна на пистата.

Случилото се бе повод за института на ФИА да проведе редица изследвания как биха могли да се развият шлемовете така, че да предотвратяват подобни травми при удар. Резултатите от серията тестове бяха одобрени от Световния съвет на ФИА по-рано през март и от Бел направиха веднага визьор въз основа на разработките. Той е изграден от високоустойчиви арамидни влакна (материалът се използва от военните, в космическата индустрия и т.н.), покрити с карбон и преминали през аутоклав. Теглото на целия панел на визьора е около 66 грама. Той се захваща за основното тяло на каската със специално лепило. От ФИА вече препоръчаха използването му, а в бъдеще то може да стане задължително.