Начало Избрани Новата директива на ФИА ще влезе в сила от Гран при на...

Новата директива на ФИА ще влезе в сила от Гран при на Франция

2628
0
ФИА
снимка: Спас Генев

Новата директива на ФИА ще влезе в сила от Гран при на Франция. Ръководният орган даде на отборите срок от два състезателни уикенда. През това време екипите трябва да се подготвят за въвеждането на вертикалния показател за отскачане.

Преди две седмици в Канада ФИА се намеси заради съображения за сигурност. Федерацията искаше да принуди отборите да контролират проблемите си с подскачането. Също така публикува техническа директива, която цели да премахне това неприятно явление.

Директивата на ФИА призовава за създаването на специфичен показател, който да измерва вертикалното ускорение на всеки автомобил. Същевременно ще се определя ограничение за вертикалното движение, в което отборите трябва да се вместват, като евентуално увеличават височината на своите болиди.

След като събра и обработи всички съответни данни, ФИА определи конкретния показател и го предостави на отборите малко преди Гран при на Великобритания този уикенд.

Въпреки това строгият контрол на вертикалното ускорение на всеки автомобил ще влезе в сила едва по време на Гран при на Франция следващия месец. Това оставя на отборите  още две състезания, в които те да подготвят автомобилите си по новите изисквания на ФИА. Федерацията събираше данни от всички отбори и не налагаше наказания по време на уикенда в Монреал.

„Определихме показател, по който да следим подскачането.  Актуализацията е изпратена на отборите, за да могат да извършат собствен анализ през следващите две Гран при. Също така те трябва да разберат какви промениможе да се наложи да въведат, за да бъдат в съответствие с изискванията, когато техническата директива влезе в сила от Гран при на Франция.“

ФИА също така актуализира специфични параметри, свързани с износването на дъската и твърдостта на плъзгането Всички са свързани с подскачането. Според ръководния орган, те вървятръка за ръка“ с новия показател.