Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нови трудности пред състезание на Силвърстоун – карантина и притеснения на маршали

Нови трудности пред състезание на Силвърстоун – карантина и притеснения на маршали

729
0
падок, Силвърстоун
снимка: Любомир Асенов

Провеждането на стартове от Формула 1 на пистата Силвърстоун се сблъска с нови трудности. Премиерът Борис Джонсън обяви, че всички пристигащи във Великобритания по въздух ще бъдат задължени да изкарват 14-дневна карантина след кацане. Това накара шефовете на F1 да започнат веднага разговори с представители на правителството. Впоследствие бе съобщено, че мерките няма да важат за пристигащите от Франция, което внася допълнителна неяснота в ситуацията. Не е обявен и срок, в който те ще важат.

Формула 1 работи по план да започне сезон 2020 в Австрия в началото на юли

Една от основните обсъждани точки е влизането в страната и придвижването до пистата Ред Бул Ринг. Това ще е сред главните дискутирани въпроси и за всички останали състезания, планирани за втората половина на годината. Предвижда се членовете на екипи, които ще пътуват за надпревари, да бъдат тествани често. Набелязани са редица мерки, които да изолират максимално отборите един от друг дори на трасето и в падока.

Либърти Медия и ФИА се опитват да организират два последователни старта в Австрия – на 5 и 12 юли. Идеята е след това да има две състезания на Силвърстоун – на 19 и 26 юли. Плановете с организаторите от Ред Бул Ринг са в напреднала фаза, докато тези от Англия искат по-голяма финансова подкрепа.

Междувременно част от хората, които работят като маршали на Силвърстоун, изразиха опасения относно провеждането на Гран при там

По принцип в организацията участват около 980 доброволци – като маршали, персонал по трибуните и т.н. Липсата на публика свежда броя до 350-400 души. Някои от тях не изпитват опасения.

„На поста няма проблем да работиш, като при това пазиш социална дистанция. Лесно е да си на два метра от останалите. Разстоянието няма да може да се спази в случай на инцидент. Ако се наложи, ще се справим. А и ако всички са били тествани, то ще можем да се трудим в безопасни условия”, сподели пред британския вестник Гардиан Кийт Бонд – доброволец с 15-годишен стаж.

Съществуват обаче и притеснения, посочва Каролин Дойл, която също често работи на Силвърстоун.

„Ще се чувствам изключително дискомфортно ако нещо стане и пилот трябва да се откара в болница. Дори състезател с минимални контузии изисква медицинско внимание и е ненужно натоварване за здравната система в момента. Всички искаме състезанията да бъдат подновени, липсват ни, но изглежда малко като ненужен риск. Много от маршалите работят в националната здравна система и не изглежда честно да ги товарим с още неща”, допълни тя.