Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новият голям в F1

Новият голям в F1

49
0

Снимки: Sutton Images Jordan

Александър Шнайдер е новият собственик на тим във Формула 1.

Още през миналата година 36-годишният руски евреин с канадски паспорт обяви намерението на компанията си Мидланд Груп да стане световноизвестна, като създаде свой тим в Гран при.

Веднага след като новината бе съобщена по време на китайското състезание, станаха ясни подробностите. Групата сключи договор с Далара, които да правят шаситата. Започна и събирането на екипа. Бяха назначени младият шеф Колин Колес с опит в F3 и Гари Андерсън на поста технически директор.

Търсенията на Еди Джордан да намери купувач на своя тим стигнаха и до Мидланд и този път сделката стана.

На 24 януари бе обявено, че групата взима половината от акциите на тима, а Еди, за когото ви разказахме в миналия ни брой, остава, но вече като консултант по спонсорството и маркетинга. Отборът вече има нов собственик и макар за този сезон да запазва името си, догодина вероятно ще се казва като компанията на новия важен човек във Формула 1 – Александър Шнайдер.

Бегъл поглед върху информациите за него и Мидланд дава ясна представа, че той очевидно не страда от липса на средства.

Империята му има годишен оборот от 2 милиарда долара според едни източници, а според други – $3 млрд. Тъй като обаче фирмената регистрация е в Гърнси, където законите за поверителност са изключително строги, точни данни и подробности относно финансите му няма. Те може да липсват, но някои подробности от битието му ясно говорят за състоянието и възможностите му.

Като например това, че при първата си поява на състезание от Формула 1, както вече стана ясно – в Китай миналата година – 36-годишният бизнесмен отсяда в петзвездния хотел Жинг Жианг в Шанхай, където нощувката в апартамент струва 5000 долара!

Как обаче Шнайдер стига дотам и какво представлява Мидланд Груп ще ви разкажем по-подробно.

Александър е роден в Санкт Петербург (тогава Ленинград). Баща му е инженер, а майка му – зъболекарка. Когато той е на 4 години (през 1972 г.), се местят в Тел Авив (Израел). Десет години по-късно семейството отива в Торонто. Малко след това Александър става натурализиран канадски гражданин и е такъв и до ден днешен.

През 1992 г. Шнайдер завършва университета Йорк в Торонто с бакалавърска степен по икономика. Година по-рано Съветският съюз се разпада и кариерата му започва в обстановка на несигурност в бившите републики. Първата работа на Александър е в международна търговска компания в Украйна. Държавата вече е независима и пред амбициозните предприемачи се откриват необикновени възможности, които не остават незабелязани от Шнайдер. Специално за украинските стоманолеярни по онова време няма купувачи и те се борят за оцеляване, след като са лишени от сигурността на гарантираните поръчки от Москва. Едва 24-годишният Александър се възползва в тази ситуация основно от две неща – първо, че знае …