Начало Автомобили Новият Opel Astra ecoFLEX вече е в търговските центрове

Новият Opel Astra ecoFLEX вече е в търговските центрове

494
0

• Разходът от 4.1 литра на 100 километра на 1.3 CDTI понижава експлоатационните разходи
• Емисиите от едва 109 г/100 км намаляват данъчните разходи и замърсяването на въздуха
• Цените на модела започват от 30 305 лева

С емисии на CO2 едва 109 г/км и среден разход на гориво 4.1 литра на 100 км, новата Astra 1.3 CDTI ecoFLEX добавя още по-висока ефективност в гамата на наскоро представения на пазара компактен модел на марката Opel. Благодарение на множество подобрения в областта на механиката и аеродинамиката, клиентите ще се радват на значителни данъчни облекчения в редица европейски държави. Всичко това е опаковано в познатия привлекателен дизайн, тъй като Astra ecoFLEX се отличава със същата пластична стилистика като останалите модели от последното поколение на Astra. Цените на модела в България започват от 30 305 лева за базово ниво на оборудване, включващо климатична инсталация, електронна стабилизираща програма, ABS, предни и странични въздушни възглавници, електрическо задвижване на предните прозорци, централно дистанционно заключване на вратите, електрически регулируеми и отопляеми странични огледала, радио/CD MP3 плейър и много други.

Astra ecoFLEX използва извънредно икономичния турбодизелов двигател 1.3 CDTI с мощност 70 кВт/95 к.с. Въртящият момент също демонстрира впечатляващ максимум от 190 Нм между 1 750 и 3 250 об/мин. Многоклапановият агрегат 1.3 CDTI използва система за директно многократно впръскване common rail, с работно налягане до 1 600 бара и турбокомпресор с променлива геометрия. Оптимизираната система за рециркулация на отработилите газове (EGR) се отличава и с допълнителна охлаждаща функция, която спомага за намаляване на емисиите. Версията 1.3 CDTI ecoFLEX на Astra е съчетана с петстепенна механична предавателна кутия, oптимизирана специално с цел постигане на нисък разход на гориво. Двигателят е оборудван серийно с филтър DPF (Diesel Particulate Filter) за улавяне на твърдите частици в отработилите газове.

Astra ecoFLEX се отличава с подобрени аеродинамични характеристики благодарение на активната щора на предната решетка. Тя се отваря при ниска скорост на движение, позволявайки на въздушния поток да преминава през коша на двигателя и се затваря автоматично при висока скорост, намалявайки въздушното съпротивление в предната част на автомобила. Tази система се допълва от внимателно конструираните подобрения на дъното на каросерията. За да помогнат на водачите да се възползват изцяло от екологичните предимства на модела, индикаторът, препоръчващ преминаване на горна предавка е сериен за всички модели ecoFLEX на Opel.

Версията Astra ecoFLEX е част от дизеловата ecoFLEX гама на Opel с ниско ниво на емисиите на CO2, която включва модела Corsa с 98 г/км и Insignia със 136 г/км. Компанията Opel е инвестирала около един милиард евро в разработката и производството на нови двигатели, гарантиращи екологично съобразен транспорт. Мерките в тази насока започват с правилното оразмеряване на гамата от задвижващи агрегати, включват предлагане на алтернативни възможности за използване на горива, като LPG (пропан-бутан) и CNG (сгъстен природен газ или известен като метан) и внедряване на автоматични старт-стоп системи. Тези възможности ще бъдат разширени с нови алтернативни системи за задвижване, като електромобили с удължен пробег, класически електромобили и хибридни модели.

Новата Astra ecoFLEX ще бъде един от автомобилите, участващи в европейската надпревара Opel ecoFLEX Experience – интересна инициатива, позволяваща на амбициозните участници да оттренират своите способности за икономично и екологично шофиране. Тази надпревара започна на първи април, a победителят в нея ще получи за награда един от първите произведени Opel Ampera. Tози електромобил с удължен пробег се очаква на пазара през 2011 година.

Teхнически данни: Astra 1.3 CDTI ecoFLEX

Astra ecoFLEX1.3 CDTI ecoFLEX
Емисионна класификация Euro 5
Брой цилиндри/Клапани на цилиндър 04.апр
Работен обемв см³1248
Максимална мощноств кВт (к.с.)70 (95)
 при об/мин4000
Максимален въртящ моментв Нм190
 при об/мин1 750 – 3 250
Предавателна кутия Петстепенна механична
Динамични характеристики
Ускорение 0 – 100 км/ч 14.5
Максимална скорост 175
Разход на гориво
Разход на гориво, градски цикълл/100 км4.9
Разход на гориво, извънградски цикълл/100 км3.7
Разход на гориво, среднол/100 км4.1
Емисии на CO2, средног/км109