Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новите правила може да бъдат отложени за 2022 г.

Новите правила може да бъдат отложени за 2022 г.

1689
0
2021 правила
графика: Либърти Медия

Новите правила във Формула 1, които по план трябва да влязат в сила следващата година, може да бъдат отложени за 2022 г. Това се дискутира от шефовете на спорта, ФИА и отборите в шампионата. Повечето от екипите подкрепят идеята.

Причината за подобно предложение е отлагането на много от състезанията тази година и неяснотата колко надпревари ще се проведат изобщо. А колкото са по-малко те, толкова по-малко приходи ще имат собствениците от Либърти Медия. А това от своя страна ще доведе до по-малко пари за отборите.

Съответно екипите няма да имат същите ресурси да разработят колите си за 2021 г. Те трябва да са много различни заради огромните промени в регулациите за гумите и аеродинамиката.

Според информация на немския Auto Motor und Sport 9 от 10-те тима в шампионата след разговори с Чейс Кери са се съгласили въвеждането на новите правила да бъде отложено. Против били само от Ферари.

Причината за това е, че за да се намалят разходите на отборите, предложението било шаситата, скоростните кутии и елементи от окачването на колите от 2020 г. да бъдат хомологирани от ФИА и същите да бъдат използвани за 2021 г.

А в момента във Ферари са най-засегнати от разпространението на вируса. Тимът спря оперативните си дейности за 2 седмици и ако ситуацията не се подобри, Скудерията може да изостане много в развитието на тазгодишния си болид. Той съответно няма да бъде достатъчно конкурентен както за тази, така и за 2021 г.