Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новите правила във Формула 1

Новите правила във Формула 1

141
0

След дълги дискусии проведени съвместно с шефовете на отборите участващи в Гран при, през последните месеци ФИА прие драстични промени на правилата за новия сезон във Формула 1.
В крайна сметка забраните върху електрониката, които бяха съобщени след срещата на 15 януари в Лондон (за които ви разказахме в предишния ни брой) не бяха приети напълно и ще влязат в сила едва за Гран при на Великобритания, но все пак много неща ще са различни още в първото състезание в Австралия.
Огромният отлив на зрителския интерес бе една от главните причини да бъде намален и интересът на рекламодателите към спорта, а това от своя страна доведе до невиждана отдавна стагнация. Допълнително утежняващ положението е и фактът, че след по-малко от три години в страните от ЕС ще влезе в сила закон за забрана на рекламата на тютюневи продукти и парите съвсем ще намалеят, ако състезанията отново не станат атрактивни.
Повечето от промените бяха наложени силово от ФИА. Обяснението от страна на президента на световната организация Макс Мозли бе, че след като отборите не могат да постигнат сами споразумение, което да доведе до намаляване на разходите във Формула 1, то ФИА е длъжна да се намеси. Така след последните поправки промените в общи линии са следните.

I. Тестове и свободни тренировки.
Екипите от Формула 1 и ФИА постигнаха споразумение, според което всеки отбор има възможност да избира вариант на провеждане на своите тестове и подготовка, но по следната схема…