Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новите шефове ще се стремят към налагане на таван на бюджетите

Новите шефове ще се стремят към налагане на таван на бюджетите

44
0
grid girls,Формула 1

Отговарящият по спортните въпроси в новата управленска структура на F1 Рос Браун заяви, че спортът ще е се стреми към налагането на таван на бюджетите в бъдеще. Идеята за финансови ограничения на харчовете не е нова за Формула 1, като подобно нещо бе обмисляно още през 2009 г. от тогавашният президент на ФИА Макс Мозли.

Тогава обаче големите отбори не я одобриха, като предложението бе ограничението да е 40 млн. паунда на сезон. И въпреки рестрикциите по развитието на задвижващите системи и други компоненти в последните години, водещите отбори продължават да харчат над 300 млн. долара на година и напрактика разходите не бяха намалени.

„Ще имаме цял списък от цели, и една от тях е да дадем възможност на малките отбори да си стъпят на краката, заяви Браун пред BBC. – Не можем да направим много по отношение на това колко се плаща на отборите, преди търговските споразумения да бъдат подновени.

По отношение на разходите на тимовете, мисля, че имаме правомощието да ги върнем назад като стойности. Цифрите имат значение. Искаме влизането във Формула 1 да стане атрактивна възможност, защото в F1 трябва да има бизнес , а в момента не съм сигурен, че има такъв.”

Според Браун е грешно да се смята, че ограничаването на бюджетите няма да проработи, тъй като това никога не е било налагано в спорта. „Трябва да продължим да обмисляме възможностите за скъсяване на разликата в бюджетите между първите и последните отбори и дискусиите да продължат в правилната посока, заяви още Рос.

 – Искам да продължим с разговорите, за да намерим местата, където се разминават мненията и да намерим общо решение в спора. И все пак, може би това е нирвана и не може да се постигне. Но всъщност никога не сме имали таван на бюджетите в спорта напрактика.”