Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новият двигател на Хонда за F1 ще заработи за първи път през...

Новият двигател на Хонда за F1 ще заработи за първи път през есента на 2013 г.

25
0
Хонда

Новият двигател на Хонда за Формула 1 ще заработи за първи път през есента на 2013 г. Японската компания работи по проекта, с който ще завърне в спорта като доставчик на Макларън през 2015-та.

Хонда вече обявиха, че европейската база за F1 ще се намира в Милтън Кийнс (Великобритания). Още при официалното съобщение за завръщането в спорта обаче, бе посочено, че по мотора вече се работи в Точиги (Япония), където е заводът за изследвания и развитие на автомобилния производител.

По програма трябва да запалим двигателя някъде през есента – обясни моторспорт шефът за Формула 1 Ясухиса Араи пред autosport.com. – Трудим се, разбира се, по допълнителните елементи. Ще ни е необходима може би още година, за да тестваме цялата система.

В Хонда е направено проучване за новите двигатели за Формула 1, но проектът е получил зелена светлина едва преди няколко месеца.

Всичко е в първоначална фаза – обясни Араи. – Официалното съобщение бе направено в средата на май, като това току-що бе стартирала дизайнерската работа. Сега взимаме решения за някои подробности и постепенно започнахме да надграждаме. Проектът включва множество технически елементи и не говорим единствено за агрегата. Трябва да сме сигурни, че моторът работи заедно със системата за управлението му и допълнителните компоненти. Нужно е всички елементи да са на ниво, за да направим добра задвижваща система – допълни Араи.

Хонда се оттеглиха в края на 2008 г. от Формула 1 – заради икономическата криза, продавайки отбора на тогавашния си технически директор Рос Браун за символична сума. Следващия сезон екипът, преименуван на Браун Гран при, спечели и двете титли в шампионата (при пилотите и конструкторите).