Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Някои от новостите на F1 екипи за Бахрейн не са в духа...

Някои от новостите на F1 екипи за Бахрейн не са в духа на правилата?

3103
0
Гран при на Бахрейн, Сахир, Формула 1
снимка: Алфа Ромео

Отборите от Формула 1 подготвят новости за предстоящия предсезонен тест в Бахрейн и някои от компонентите може да предизвикат реакции. Според информация на немското издание Ауто Мотор унд Шпорт отделни елементи вероятно „не отговарят съвсем на духа на правилата“.

Всички във Формула 1 обясняваха многократно по време на представянията на новите коли и на тренировките в Барселона, че при толкова радикална смяна на техническите правила развойният процес ще е особено интензивен. В спорта има ограничение на бюджетите, но въпреки това много екипи подготвят сериозни подобрения за автомобилите си за Бахрейн.

„Мерцедес и Ред Бул дори планират сериозни нови пакети. От Ферари твърдят, че са доволни с оптимизацията на своя F1-75. Предполага се, че всички ще има модификации по подовете в търсене на решение за подскачането на правите. В противен случай компромис в настройките ще доведе до твърде големи жертви“, посочва изданието.

„От кръгове около ФИА научихме, че мирът между тимовете може да приключи в Бахрейн. Явно от CAD данни, предоставени за проверка на нови компоненти, вече може да се види, че някои се движат по ръба и ще имат решения, които не отговарят съвсем на духа на правилата.“

Въпросът за това кое е легално и кое не във Формула 1 няма съвсем еднозначен отговор. Болидът на Рейсинг Пойнт за сезон 2020 например бе кръстен „розов Мерцедес“ заради огромната си прилика с колата на екипа от Бракли от 2019 г. Само един отбор подаде официален протест – Рено, и то само срещу кутиите за спирачките на RP20. Стюардите поискаха допълнителна документация от Мерцедес, докато разглеждаха случая. В крайна сметка бе решено, че от Рейсинг Пойнт са нарушили спортните, а не техническите правила. Санкцията бе отнемане на 15 точки от тима, общо 400 000 евро глоба, но отборът продължи да участва в шампионата.

В настоящата ситуация не става дума за копиране, тъй като няма достатъчно време от тренировките в Барселона до тези в Бахрейн. Новостите за официалния предсезонен тест и дори някои за първия старт от състезателната година вече бяха в процес на изработка, когато новите коли се появиха на писта.