Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новото Ферари ще е 2-3 кг по-леко от F1-75

Новото Ферари ще е 2-3 кг по-леко от F1-75

2147
0
Карлос Сайнц, Ферари, бокс, гараж, пит, механици
снимка: Георги Тодоров/LAP

Новият болид на Ферари за сезон 2023 ще е с 2-3 килограма по-лек от миналогодишната кола на Скудерията F1-75. Информацията е на италиански източници, следящи какво се случва в Маранело в последните седмици преди началото на новата състезателна година.

Първото шаси на Ферари за 2023-та е готово. То ще бъде използвано за шейкдауна на Фиорано след представянето на болида. Очаква се второто да бъде произведено навреме за предсезонния тест в Бахрейн. Първият старт от сезона е почти непосредствено след изпитанията и затова работата в Маранело, както и в останалите отбори от Формула 1, навлиза в решителна фаза.

В F1 почти сигурно няма да има намаляване на минималното тегло на колите. Отборите и ФИА не се разбраха по въпроса. Очаква се на заседанието на комисията за Формула 1 на федерацията да се вземе окончателно решение по въпроса. Това събитие ще е първо за Фредерик Васьор в качеството му на шеф на Скудерията.

Теглото бе едно от притесненията на Ферари през 2022 г. Отборът се постара да свали колкото може повече килограми от автомобила. За 2023-та се твърди, че колата ще е с още 2-3 кг по-лека. Това се равнява на 0,1 сек по-добри времена за обиколка

В публикациите се отбелязва, че постижението е забележително като се има предвид затягането на краш тестовете за F1 болиди. Във Ферари работили от доста време по проекта, след като се отказаха да развиват F1-75 до края на сезон 2022. Посочва се обаче, че единствено на писта ще стане ясно дали инженерите от Маранело са успели да постигнат напредък с новата кола в сравнение с предишната.

Междувременно Макс Верстапен пък посочи, че основен съперник на Ред Бул през сезон 2023 ще е не Ферари, а Мерцедес – при условие, че тимът от Бракли има напредък с болидите си спрямо 2022 г.

„Дори в края на годината изглеждаше като че ли Мерцедес-ът ту върви, ту не върви. Трудно е аз да кажа – не съм част от отбора. Предполагам, че скоро ще разберем. Ако са разбрали изцяло и съответно подобрили колата си, то те ще са основният ни съперник, разбира се“, отбеляза Верстапен.

„Мисля, че екипът на Ферари ще е силен. Трудно е да се каже колко. От Мерцедес обаче бяха наистина, наистина, наистина много силни през последните години и разполагат с добри специалисти. Вярвам, че хората ни в Милтън Кийнс могат да конструират силен автомобил, с който да им се противопоставим“, добави Верстапен.