Начало Други Нюгардън грабна победата в Индианаполис 500

Нюгардън грабна победата в Индианаполис 500

152
0
Джоузеф Нюгардън
Джоузеф Нюгардън, снимка Индикар

Джоузеф Нюгардън грабна победата в Индианаполис 500. Пилотът на Пенске записа първи успех в легендарното състезание на овалното трасе в щата Индиана. Втори завърши миналогодишният победител Маркус Ериксон (Чип Ганаси Рейсинг). Трети остана Сантино Феручи от отбора на A. J. Foyt Enterprises.

Снощи се проведе 107-ото издание на легендарното състезание Индианаполис 500. Домакин на надпреварата бе класическото овално трасе Индианаполис Мотор Спийдуей с дължина 4.023 км. Стартът на състезанието бе даден от председателят на пистата Индианаполис и притежател на търговските права на Индикар Роджър Пенске

Палу поведе след летящия старт в Индианаполис 500. Испанецът спечели квалификацията на овалното трасе, която се проведе в края на по-миналия уикенд. Испанецът бе следван от ВиКей и Розенквист. Четвърти се движеше Диксън, следван от Диксън, Феручи, Роси и О’Уорд. Греъм Рейхал получи повреда в своя болид и трябваше да стартира от бокса. Опитният американец кара на мястото на Стефан Уилсън в тима на Dreyer & Reinbold Racing след като отпадна от квалификациите. Нюгардън на свой ред беше извън топ 10.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NTT INDYCAR SERIES (@indycar)

ВиКей изпревари Палу в третата обиколка. След това двамата си разменяха многократно лидерството в тазгодишното издание на Индианаполис 500. По-назад Нюгардън си пробиваше път напред, докато Диксън започваше да има проблеми с гумите на Файърстоун. Новозеландецът направи спиране в бокса в 27-мия тур. Малко след него това направи и бившият пилот от F1 Ромен Грожан.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NTT INDYCAR SERIES (@indycar)

Първият инцидент в тазгодишното издание на Индианаполис 500 бе в 41-вата обиколка. Тогава Картин Ледж (Rahal Letterman Lanigan Racing) удари своя автомобил в стената веднага след своето спиране в бокса. За щастие нямаше пострадали механици

Палу отново водеше след първите спирания в бокса. Испанецът бе следван от ВиКей, Феручи, Розенквист, Роси, О’Уорд, Пауър, Ериксон и Нюгардън. По-назад Хелио Кастроневес (Meyer Shank Racing) успя да хване своя автомобил преди да се удари в стените на овалното трасе Индианаполис.

Първият период на жълти флагове дойде в 92-рата от общо 200 обиколки в Индианаполис 500. Причината за това бе удар на новака Стинг Рей Роб. Пилотът на Dale Coyne Racing спря прекалено късно и приключи първото си участие в Инди 500 в стената. За щастие младият американец бе невредим след случилото се.

Лидерите влязоха в питлейна в края на 94-ата обиколка. При излизането си от бокса ВиКей трябваше да направи корекция тъй като във външната лента вече бяха автомобилите на пилотите на Пенске Пауър и Нюгардън. Заради това ВиКей се отклони встрани и удари Палу. Нидерландецът получи наказание преминаване през бокса заради инцидента с Палу.

Илот поведе при изминаване на 1/2 от състезателната дистанция в Индианаполис 500. Британецът спря в бокса точно по време на появата на жълти флагове. Зад него се движеха от Розенквист, О’Уорд, Феручи, Пауър, Нюгардън, Роси, ВиКей, Ериксон и Херта. Илот веднага загуби няколко позиции след рестарта и бе изпреварен от Розенквист, О’Уорд и Феручи, докато Пауър допусна грешка и загуби няколко позиции.

Следващият период на жълти флагове дойде в обиколка №149. Причината за него бе инцидент на Грожан. Пилотът на Андрети Аутоспорт загуби контрола над своя болид в завой №2 и се удари в стената. Французинът бе добре след тежката катастрофа

Състезанието бе рестартирано в 156-тата обиколка. Нюгардън поведе след като мина пред Ериксон. Зад тях Феручи изпревари двата Макларън-а на Роси и Розенквист. След това той изпревари Ериксон и Нюгардън и поведе в колоната.

17 тура преди края 107-ото издание на Индианаполис 500 бе спряно заради инцидент, в който участваха Феликс Розенквист (Макларън) и Кайк Къркууд (Андрети Аутоспорт). Шведският състезател изпусна своя болид, удари се в стената и бе закачен от Кърккуд. Американецът се преобърна и озова в зоната за сигурност. За щастие двамата също се отърваха без сериозни наранявания. От болида на Кърккуд излетя гума, която прехвърли предпазните ограждения и се приземи на паркинг до трибуните. За щастие нито един от зрителите не пострада при този страховит момент.

Малко след рестарта на Индианаполис 500 имаше втори период на червени знамена заради Пато О’Уорд. Мексиканецът имаше контакт с Ериксон, след който се озова в стената. Автомобилът на Макларън бе ударен от Агустин Канапино (Juncos Hollinger Racing). Новакът имаше повреда в болида след като стана невинна жертва в инцидент между Скот Маклоклън (Пенске) и Симон Пажно (Meyer Shank Racing).

В 196-тата обиколка от общо 200 имаше трети червен флаг в Индианаполис 500. Този път спиране бе заради верижна катастрофа, в която участваха Кристиан Лундгаард (Rahal Letterman Lanigan Racing), Ед Карпентър (Ед Карпетър Рейсинг) и Бенджамин Педерсен (A. J. Foyt Enterprises). Малко преди това от състезанието отпаднаха още Рейхал и Пауър.

Състезанието бе възобновено за още една обиколка. В нея Нюгардън успя да изпревари Ериксон и да грабне победата. Това бе първи успех за опитния американец в Индианаполис 500. До него на подиума се качиха Ериксон и Феручи.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NTT INDYCAR SERIES (@indycar)

Четвърти и пети завършиха победителят в квалификацията Алекс Палу (Чип Ганаси Рейсинг) и Александър Роси с Макларън. Шести и седми останаха пилотите на Чип Ганаси Рейсинг Скот Диксън и Такума Сато. Топ 10 допълниха Конър Дейли (Dale Coyne Racing), Kолтън Херта (Андрети Аутоспорт) и Ринус ВиКей (Ед Карпентър Рейсинг).