Начало Други Нюгардън триумфира и в тазгодишното издание на Индианаполис 500

Нюгардън триумфира и в тазгодишното издание на Индианаполис 500

111
0
Джоузеф Нюгардън
Джоузеф Нюгардън, снимка Индикар

Джоузеф Нюгардън триумфира в тазгодишното издание на Индианаполис 500. Пилотът на Пенске записа втори пореден успех в легендарната надпревара на овалното трасе. Втори и трети финишираха Пато О’Уорд (Ероу Макларън) и Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг).

Индианаполис 500 е пети кръг от сезон 2024 в Индикар. Състезанието се проведе на легендарния овал с дължина 4 км и разположен в щата Индиана. Това е най-популярното и най-престижното състезание в американските серии.

Началото на Индианаполис 500 беше забавено с близо 4 часа заради проливния дъжд, който се изля на трасето. Провеждането на състезанието на толкова мокра писта беше прекалено опасно за пилотите. Затова беше взето решение да се изчака подобрение на атмосферните условия. По време на паузата имаше пикапи, които премахваха застоялата вода

След повече от 4-часово прекъсване беше даден стартът на Индианаполис 500. Малкоклън поведе колоната, следван от съотборниците си Пауър и Нюгардън. В по-задната част на подреждането имаше инцидент с няколко автомобила. В него бяха замесени Том Бломквист (Meyer Shank Racing), Пиетро Фитипалди (Rahal Letterman Lanigan Racing) и Маркус Ериксон от тима на Андрети. В резултат на това темпото беше забавено. Тримата пилоти бяха закарани в медицинския център след този инцидент.

„Не мога да повярвам“, каза Ериксон. „Това е невероятно. Толкова е разочароващо. Не знам какво да кажа. Трябваше да работим толкова упорито. Отборът свърши толкова добра работа при възстановяването на този автомобил. Борихме се през целия минал уикенд. Борихме се цяла седмица и това се случи. Не мога да повярвам“, добави шведският пилот.

Няколко пилоти се възползваха от хаоса в първия тур и направиха спирания в бокса. Сред тях бяха Стинг Рей Роб (A. J. Foyt Racing), Конър Дейли (Dreyer & Reinbold Racing) и състезателите на Rahal Letterman Lanigan Racing Грейм Рейхал и Кристиан Лундгаард. Същевременно Катерин Ледж (Dale Coyne Racing) получи повреда в своя болид и влезе в бокса. Маркус Армостронг (Чип Ганаси Рейсинг) отпадна от борбата заради механичен проблем.

Състезанието беше възобновено в петата обиколка. Маклоклън отново поведе и размени няколко водачеството с Нюгардън и Пауър. В 28-мата обиколка отново имаше период на жълти флагове заради Линус Лундквист. Състезателят на Чип Ганаси Рейсинг се удари в стената на завой №1 и повреди своя болид.

В следващите турове отново имаше различни лидери в тазгодишното издание на Индианаполис 500. Нюгардън беше в челото на колоната. Американецът се надяваше да запише втори пореден успех след този преди 12 месеца. В челото бяха още победителят в квалификацията Скот Маклоклън, както и Уил Пауър и Скот Диксън

В 56-тата обиколка състезанието отново беше забавено. Този път Фелик Розенквист (Meyer Shank Racing) получи повреда в своя автомобил и се прибра в бокса. Така приключиха шансовете му за добро класиране в Индианаполис 500. В същото време Ринус ВиКей получи наказание заради опасно освобождаване в бокса.

Колтън Херта също опита да се бори за челните места в Индианаполис 500. Пилотът на Андрети обаче катастрофира в обиколка №88 и предизвика нов период на жълти флагове. В челото борба за първото място водеха О’Уорд, Нюгардън, Пауър, Маклоклън, Диксън и Роси.

След преполовяване на Индианаполис 500 имаше още няколко инцидента с участието на Райън-Хънтър Рей (Dreyer & Reinbold Racing) и Марко Андрети (Андрети). В челото бяха най-вече Маклоклън и Нюгардън. Кайл Ларсън (Ероу Макларън) получи наказание заради превишена скорост в питлейна.

Около 50 тура преди финала отпадна и Уил Пауър. Пилотът на Пенске загуби контрола над своя болид и се удари в стената на завой. Австралиецът беше невредим след този инцидент. В челото отново бяха Нюгардън, Маклоклън, О’Уорд и Роси.

В последните турове борбата за победата в Индианаполис 500 стана изключително оспорвана. Нюгардън и О’Уорд размениха на няколко пъти позициите си. Близо зад тях се намираха Диксън и Роси.

Нюгардън в крайна сметка грабна победата в Индианаполис 500, след като поведе в последната обиколка. Това беше втори пореден успех за американеца в легендарната надпревара. Втори и трети финишираха О’Уорд и Диксън.

Четвърти и пети финишираха Александър Роси (Ероу Макларън) и победителят от надпреварата на Индианаполис по-рано този месец Алекс Палу (Чип Ганаси Рейсинг). Седмото място остана за Кайл Къркуу от тима на Андрети. В топ 10 влязоха още Сантино Феручи (A.J.Foyt Racing), Ринус ВиКей (Ед Карпентър Рейсинг) и Конър Дейли (Dreyer & Reinbold Racing).