Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нюи: Ако бяхме с различната конструкция на гумите, нямаше да имаме тези...

Нюи: Ако бяхме с различната конструкция на гумите, нямаше да имаме тези проблеми

62
0
Ейдриан Нюи

Ако отборите от Формула 1 използваха новата конструкция на гумите, предложена от Пирели, нямаше да има инциденти във Великобритания, смята техническият директор на Ред Бул Ейдриан Нюи.

Серхио Перес спука задна лява гума в последната свободна тренировка, а вчера на Силвърстоун му се случи същото, както и на още трима пилоти – Люис Хамилтън, Фелипе Маса и Жан-Ерик Верн. Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо имаха прорези по гумите, но при тях не се стигна до пукане.

След състезанието пилотите и отборите изразиха своето недоволство. Ред Бул и Ферари предложиха на следващите надпревари да се кара с миналогодишните смеси.

Причината за спукването тепърва ще се изяснява, но според Нюи нямаше да се стигне до тези проблеми, ако всички отбори се бяха съгласили да използват предложените от Пирели нови гуми.

Положението е тъжно, но това е природата на Формула 1. Ясно е, че проблемите с гумите тази година са крайно притеснителни. Пирели предложиха решение за тях – различна конструкция, която първоначално бе предназначена за Монреал. Два-три отбора наложиха вето на промяната, защото бяха притеснени, че тя би паснала на други екипи по-добре, отколкото на тях. В резултат от това стигнахме до притеснения относно безопасността на пилотите – обясни конструкторът.

Относно сигурността, Нюи каза, че има два проблема. Първият е свързан с безопасността на пилота, чиято гума се пука. Вторият – със сигурността на състезателя зад него, който може да бъде ударен от парчета от разкъсаната гума.

От това, което разбрах, ако бяхме с различната конструкция, тогава не бихме имали тези катастрофални проблеми – каза Нюи. – Иначе има опасност колата със спукана гума да катастрофира, а и в същия момент около три килограма парчета се разхвърчават във въздуха. Ако някое от тях уцели пилота отзад по каската, не ми се мисли какво може да стане.

Председателят на борда на Мерцедес Ники Лауда пък мисли, че пилотите трябва да напишат писмо относно проблемите с гумите:

Пилотите трябва да напишат писмо, защото те са най-засегнати. Бърни (Екълстоун) трябва да се включи и да каже (на Пирели), че до Будапеща ни трябват други гуми. В най-лошия случай те ще предоставят гумите от миналата година, ако технически не могат да поправят проблема. Това трябва да се случи. За Германия нищо не може да се направи.