Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нюи и Верн създават отбор за Extreme E

Нюи и Верн създават отбор за Extreme E

1449
0

Легендарният конструктор от Формула 1 Ейдриан Нюи и двукратният световен шампион във Формула Е Жан-Ерик Верн създадоха отбор, който да участва в сериите Extreme E. Тимът се казва Veloce Racing. Extreme E пък е ново първенство, в което електрически SUV-ове ще се състезават в офроуд, екстремни условия. В него са включени пет старта. Първият сезон е планиран за 2021 г., а създателите му са екип, включващ основателя на Формула Е Алехандро Агаг. Агаг постепенно намалява задълженията си в първенството за електрически едноместни автомобили. Наскоро бе обявено назначението на Джейми Рийгъл за главен изпълнителен директор на серията.

В създаването на отбора освен Нюи и Верн участват още няколко предприемачи, както и синът на конструктора Харисън Нюи. Сред тях са Рупърт Свендсън-Кук и Джак Кларк – съоснователи на Veloce Esports. Компанията им е част от редица различни първенства и под чадъра й са доста отбори, сред които Alfa Romeo Racing Esports и Fernando Alonso Racing Esports.

„Extreme E е изключителна платформа за привличане вниманието на хората към проблемите с околната среда”, заяви Ейдриан Нюи

„Veloce ще играе активна роля в колкото може повече проекти от такъв тип. Освен това вярваме, че водородът е горивен източник, който трябва да бъде сериозно обмислен в бъдеще. Всички във Veloce Racing обичат автомобилните надпревари и новите технологии. Нямаме търпение да започнем да се състезаваме!”

Верн отбеляза, че създаването на новия тим е страхотна стъпка напред за Veloce

„Винаги съм вярвал във визията на Алехандо Агаг и съм убеден в успеха на Extreme E. За мен бе очевидно, че ще се включа в първенството от момента, в който видях концепцията. Бих искал да приветствам и Ейдриан Нюи. Неговият опит и изключителна кариера в спорта несъмнено са огромна придобивка за отбора ни. Имах привилегията да работя с Ейдриан, когато карах за Торо Росо във Формула 1. За мен е огромно удоволствие да сме отново заедно при създаването на нещо толкова специално.”