Начало Formula E News Формула Е отчете сериозно повишение в зрителския интерес

Формула Е отчете сериозно повишение в зрителския интерес

495
0

Формула Е отчете повишен зрителски интерес към шампионата за електрически автомобили, както и по-добри финансови показатели след петия сезон на първенството. Според предварителните данни сериите са с приход от над 200 милиона евро. Това е повече от 50% увеличение спрямо предходния сезон.

Пети сезон от Формула Е бе особено оспорван и интригуващ. В календара бяха включени 13 надпревари, а първите 8 от тях бяха спечелени от 8 различни пилоти. В крайна сметка титлата спечели Жан-Ерик Верн, превръщайки се в първия двукратен шампион на Формула Е.

Интересът към шампионата не просто се повиши – последователите му в социалните медии скочиха драстично с 212%

Преглежданията на видео клипове, свързани с първенството, се увеличиха с 61%. Общият им брой надхвърли 850 милиона. 72% от последователите на Формула Е са на възраст под 35 години. Видео материалите се радват на дори по-млада аудитория. 42% от тях са преглеждани от под 25-годишни фенове. Категорията за надпревари с електрически автомобили е водещият спорт в света по показател възраст на запалянковците, които го следят.

От Формула Е отчетоха също така увеличен брой на зрителите по време на самите състезания, провеждани в някои от най-големите градове в света. Хората, наблюдавали състезанията на трасе, са над 400 000. По принцип зрителите, които имат възможност да са на писта за старт от Формула Е, са значително по-малко, отколкото на конвенционални писти поради особеностите на уличната инфраструктура.

Телевизионната аудитория също е била по-голяма – с 24% в сравнение с предходния сезон. 411 милиона зрители са проследили 13-те кръга на шампионата.

Доскорошният главен изпълнителен директор Алехандро Агаг коментира, че отбелязаният за толкова кратко време прогрес е изключително удовлетворяващ.

Междувременно Джейми Рийгъл бе назначен за CEO на Формула Е

Роден в Канада, той изкарва десетилетие от кариерата си в Манчестър Юнайтед, където отговаря за глобалните комерсиални услуги. Под ръководството на Рийгъл се развива дейността на футболния клуб в азиатско-тихоокеанския регион, както и излизането на клуба на нюйоркската борса. След това работи като изпълнителен вицепрезидент в Лос Анжелис Ремс от американската Национална футболна лига (НФЛ). Смята се, че назначението на Рийгъл е следствие от връзките му с Либърти Глобал. Компанията притежава 24% от Формула Е.

Рийгъл заяви, че е следил Формула Е още от раждането на шампионата и се възхищава на създадената от Агаг глобална платформа.

„За мен е удоволствие и чест да водя първенството в следващата фаза от развитието му. Нямам търпение да продължа да разработвам Формула Е и като платформа за демонстриране потенциала на бъдещите електрически автомобили”, допълни той.