Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нюи: Не съм сигурен, че хората оценяват и разбират напълно Макс, както...

Нюи: Не съм сигурен, че хората оценяват и разбират напълно Макс, както не го направиха и с Фетел

6514
0
Макс Верстапен, Ейдриан Нюи и Серхио Перес
Макс Верстапен, Ейдриан Нюи и Серхио Перес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Ейдриан Нюи се изказа в подкрепа на Макс Верстапен. Според британския дизайнер, по-голямата част от хората не „оценяват и разбират“ напълно нидерландеца, както не са го направили преди години със Себастиан Фетел. Нюи също така призна, че някои британски медии са помогнали за влошаването на имиджа на трикратния световен шампион.

Нюи и Верстапен се познават повече от добре. Двамата работят заедно в Ред Бул от 2016 г. насам. Именно благодарение на британеца, Верстапен спечели последните три световни първенства и счупи редица рекорди

Съвсем наскоро Нюи даде интервю за популярния подкаст на Джейк Хъмфри „High Performance“.  В него той разказа за прекараното време в Ред Бул и разкри някои подробности за характера на Верстапен.

Нюи също така сподели някои интересни размисли за края на сезон 2021. Той предположи, че действията на нидерландеца по време на тогавашния старт в Гран при на Бразилия не са били много правилни.

Британският дизайнер също така вярва, че Верстапен не е бил представен по правилния начин в телевизионните репортажи. Според него този елемент е идентичен с начина, по който е бил третиран Себастиан Фетел, когато печелеше с Ред Бул.

„Не съм сигурен, че хората оценяват и разбират напълно Макс, както не го направиха и с Фетел. Понякога и двамата бяха демонизирани, което е много несправедливо“, сподели Нюи.

„Ако трябва да съм честен, може би това се дължи малко и на британските медии. Скай има огромно влияние по целия свят. Въпреки че не се излъчва международно, смея да твърдя, че отразяването им е доста националистическо. Това може да окаже влияние. Това е нещо, което сега се случва в журналистиката. Обикновено има тенденция да се поставят хората на пиедестал, или да се свалят“, добави напускащият главен технически директор на Ред Бул.

Нюи заяви, че Верстапен постоянно се представя на ниво, което малцина пилоти от F1 могат да достигнат. От друга страна той призна че натискът от прословутата битка за шампионата през 2021 г. с Люис Хамилтън е показал признаци, че може да се усети известно пропукване

Запитан дали Верстапен някога се е пропуквал под напрежение, Нюи отговори така: „Може би в шампионата през 2021-ва. Тогава интензивността на пистата между Люис и Макс стана толкова силна, особено след Силвърстоун.“

„Винаги е по-лесно за ловеца, отколкото за преследвания. Мисля, че Макс започна да усеща малко натиск от страна на ловеца. Оттук следва, че в действителност той вероятно имаше късмет да не получи наказание заради карането си в Бразилия. Сблъсъкът в Саудитска Арабия, където се удариха, това беше малко по-… мисля, че не беше ясно. Но в интерес на истината Макс вероятно не беше на себе си в Бразилия. Затова мисля, че го усети“, каза още Нюи.

Абу Даби 2021 беше едно от най-противоречивите състезания в цялата история на F1. В крайна сметка борбата за световната титла се реши благодарение на грешно решение на тогавашния рейс директор Майкъл Маси.

Събитията от това състезание предизвикаха редица критики към Верстапен от страна на британските медии. В същото време Нюи призна, че нидерландецът се е справил доста бързо с драмите от това събитие

„Честно казано, мисля, че Макс е толкова уверен в себе си. Това е в положителна насока, а не в негативен план. Той има известна арогантност, както и самоувереност. Макс не е толкова арогантен, но е много самоуверен и уверен в способностите си. Също така е дълбоко мислещ.“

„Той не позволява на подобни неща.. не мисля, че те наистина не го завладяват. Той е в състояние да ги изключи и просто да продължи работата си, да се заеме със задачата си и да прави това, което обича, а именно да кара състезателни автомобили“, обясни Нюи. Британецът отговори дали събитията от тази надпревара са му повлияли лично.

„Всъщност те стигнаха повече при Мерцедес. Вместо да си кажат „добре“, да го приемат и да продължат напред, това започна да влияе на тяхната психика, което е интересно. Това се вижда отвън. Може би греша. Те просто не можеха да го преодолеят. Психологически не можеха да го преодолеят.“

Нюи също така коментира и това, което хората най-много бъркат, когато говорят за Верстапен.

„Смятам, че той е много интелигентен и има невероятна способност да… почти като че ли може да управлява автомобила автоматично.“

„Разбира се, той не го прави. Въпреки това може да управлява автомобила и му остава толкова много процесорна мощ. След това може да мисли много за това как управлява автомобила, как да се грижи за гумите и какво може да се наложи да направи по настройките. Ако го направи и ако не е сигурен, той веднага ще попита по радиото GP [Джанпиеро Ламбиазе] какво трябва да направи, но първо ще подчертае проблемите“, завърши Ейдриан Нюи.

Нюи и Верстапен се разделят в края на сезона. От началото на следващата година гениалният британски дизайнер ще работи в Астън Мартин. Там той най-накрая ще се събере с Фернандо Алонсо. Не се изключва Верстапен също да се насочи към Астън Мартин в бъдеще, особено ако тима от Силвърстоун разполага с по-конкурентен болид от този на Ред Бул.