Начало Избрани Нюи обмисля да се оттегли от F1?

Нюи обмисля да се оттегли от F1?

2850
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ейдриън Нюи обмисля да се оттегли от F1. Британският инженер смята, че вече е постигнал всичко в този спорт и би искал да си тръгне, ако спре да се наслаждава на работата си в шампионата.

Нюи е един от най-популярните хора в падока на F1. 64-годишният инженер има повече от 30-годишен стаж в световния шампионат. Британецът започна кариерата си в отбора на Марч, който по-късно е преименуван на Лейтън Хаус

През 1991 г. Нюи се присъединява към Уилямс и има основна заслуга за успехите на отбора в началото и средата на 90-те години на ХХ век. Именно той проектира болидите, с които стават шампиони пилоти като Найджъл Менсъл, Ален Прост и Деймън Хил.

След това Нюи работи в Макларън от 1997 до 2005 г. През този период отборът от Уокинг печели две титли при пилотите (1998, 1999 ) и една при конструкторите (1998).

От сезон 2006 до момента Нюи е част от отбора на Ред Бул. Британският дизайнер създава невероятни автомобили, благодарение на които Себастиан Фетел спечели четири поредни титли от 2010 до 2013 г.

Гениалният дизайнер има и основна заслуга за успехите на Ред Бул през последните години. Австрийският отбор наложи доминацията си малко след влизането на новите технически правила през сезон 2022. Тази година Ред Бул има още по-сериозна преднина спрямо всички останали. Причината за това отново е свързана с невероятните решения на Нюи, които правят RB19 да бъде бърз и стабилен на всяка една писта.

По-рано тази година се появиха слухове относно бъдещето на Нюи. Някои медии дори твърдяха, че британецът ще напусне Ред Бул в края на годината. Съветникът на тима д-р Хелмут Марко отговори на тези слухове и заяви, че Нюи е подписал нов договор с Ред Бул. В същото време Кристиан Хорнер даде да се разбере, че 64-годишният инженер ще остане в Ред Бул още дълго време. В допълнение се появи информация, че от Мерцедес са направи опит да привлекат техническия шеф на Ред Бул.

Наскоро Нюи говори в подкаста „Talking Bull“ и бе помолен да обмисли перспективата за пенсиониране. Британецът е категоричен, че все още иска да продължи да изпълнява ролята си – поне докато не спре да се наслаждава на работата си

„Амбицията ми винаги е била да работя в автомобилните състезания. За щастие успях да го постигна. Знам, че звучи малко банално, но оттогава всеки ден е бонус“, сподели Нюи.

„Имах късмета да работя със страхотни хора, както с колегите си инженери в Ред Бул, така и в предишните отбори. Тук се включат Кристиан и някои страхотни пилоти през годините. Беше страхотно. Като цяло имах една чудесна кариера.“

„Сега съм на 64 години, така че кога да спра? Това е интересното. Когато бях около четиридесетте, винаги си мислех, че 60 години ще ми стигнат и това е всичко. След това просто ще се махна оттук и ще си лежа на плажа. Но пък сега се познавам достатъчно добре, за да знам, че там ще ми стане доста скучно“, добави техническият шеф на Ред Бул.

Нюи работи и в редица проекти извън F1. Британският дизайнер участва в създаването на хиперавтомобила Aston Martin Valkyrie  и RB17. Това е двуместен хиперкар, оптимизиран за върховно изживяване от управлението на писта

„Харесваше ми да работя по проекта Valkyrie, който се превърна в Aston Martin Valkyrie. Работих по RB17 като „проект за уикенда.“ В крайна сметка това е малко повече от един проект за уикенда. Честно казано ми харесва да се занимавам и с други неща“, завърши Ейдриън Нюи.