Начало Избрани Д-р Марко: Надявам се Нюи да приключи кариерата си в Ред Бул

Д-р Марко: Надявам се Нюи да приключи кариерата си в Ред Бул

953
0
Ейдриан Нюи, Ред Бул
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Д-р Хелмут Марко потвърди пред германска медия, че Ейдриън Нюи е удължил споразумението си с Ред Бул. Съветникът на тима дори заяви, че се надява британският инженер да приключи кариерата си в Милтън Кийнс.

Нюи е един от най-популярните хора в падока на F1. 64-годишният инженер има повече от 30-годишен стаж в световния шампионат. Британецът започна кариерата си в отбора на Марч, който по-късно е преименуван на Лейтън Хаус

През 1991 г. Нюи се присъединява към Уилямс и има основна заслуга за успехите на отбора в началото и средата на 90-те години на ХХ век. След това Нюи работи в Макларън от 1997 до 2005 г. През този период отборът от Уокинг печели две титли при пилотите (1998, 1999 ) и една при конструкторите (1998).

От сезон 2006 до момента Нюи е част от отбора на Ред Бул. Британският дизайнер създава автомобили, благодарение на които Себастиан Фетел спечели четири поредни титли от 2010 до 2013 г.

Гениалният инженер има и основна заслуга за успехите на Ред Бул през последните години. Австрийският отбор наложи доминацията си малко след влизането на новите технически правила през сезон 2022. Тази година Ред Бул има още по-сериозна преднина спрямо всички останали. Причината за това отново е свързана с невероятните решения на Нюи, които правят RB19 да бъде бърз и стабилен на всяка една писта.

По-рано тази година се появиха слухове, че Нюи няма да удължи договора си с Ред Бул, които Кристиан Хорнер определи като „неверни.“ Въпреки това в началото на месеца стана ясно, че той е подписал нов договор с отбора от Милтън Кийнс

Същевременно д-р Хелмут Марко потвърди пред германска медия, че Нюи е удължил споразумението си Ред Бул. Въпреки това австрийският екип не е публикувал официално изявление по този въпрос.

„Не обсъждаме отделни договори. Въпреки това можете да бъдете сигурни, че Ейдриън Нюи ще бъде в екипа за доста дълго време напред“, заяви говорител на Ред Бул пред сайта racingnews365.com

„Удължаването на договора с Ейдриън Нюи показва, че продължаваме да градим върху приемствеността, както и че тук цари изключително приятна работна атмосфера“, сподели Марко пред германското издание Ауто Билд.

„Ейдриън е при нас от 17 години. Въпреки че договорът не е доживотен, той винаги е получавал и ще продължава да получава привлекателни предложения от конкуренцията.“ добави съветникът на Ред Бул.

Марко е твърдо убеден, че Нюи ще бъде част от Ред Бул до края на своята професионална кариера.

„Надявам се Нюи да приключи кариерата си в Ред Бул“, допълни д-р Хелмут Марко.