Начало Рали Нювил иска да защити успеха си в рали Ипр

Нювил иска да защити успеха си в рали Ипр

111
0
Тиери Нювил. Хюндай
Тиери Нювил, снимка Хюндай

Тиери Нювил иска да защити успеха си в миналогодишното издание на рали Ипр. Белгийската надпревара дебютира в календара на световния рали шампионат (WRC) преди една година и бе спечелена от пилота на Хюндай. Този успех зарадва всички фенове около асфалтовите отсечки в Белгия.

Нювил призна, че абсолютно всичко трябва да е наред, за да бъде конкурентоспособен в домашното си рали Ипр. 34-годишният състезател е един от фаворитите за първото място в Белгия.

Петкратният вицешампион в световния рали шампионат неведнъж е доказвал, че е специалист по бързите, тесни и криволичещи асфалтови пътища. Тези уменията доведоха до две победи в рали Ипр, като един от тях бе в WRC.

Нювил все още търси първа победа през тазгодишната кампания в световния рали шампионат. За момента най-доброто класиране на белгиеца е второ място в Швеция. Последният му успех е през октомври 2021 г. в рали Каталуния.

Междувременно съотборникът му и бивш световен шампион От Танак спечели в Сардиния и Финландия. Благодарение на двата си успеха естонецът зае второ място във временното класиране зад лидера Кале Рованпера с Тойота.

Тази година Нювил има само два подиума, записани в снежната надпревара в Швеция и по асфалтовите пътища в Хърватска. Белгиецът бе сполетян от различни проблеми с надеждността на новия автомобил Хюндай i20 N Rally 1. В последните няколко старта южнокорейският производител подобри скоростта си. За нещастие, Нювил се сблъска с няколко бързи разлита на макадам, където не успя да разкрие истинския си потенциал.

Пилотът на Хюндай цели да сложи край на серията си без победи и иска да повтори успеха си на родна земя от 2021 г. Той е наясно, че ще трябва да се пребори с автомобилите на Тойота и М-Спорт.

Рали Ипр е домашната ми надпревара. Вероятно това е събитието, което очаквам с най-голямо нетърпение през сезона, каза Нювил.

Имам добри спомени от миналата година, както и от предишни посещения, когато състезанието беше част от IRC. Нямам търпение да се върна в Белгия.“

Най-накрая отново се отправяме към асфалт след поредица от трудни ралита на чакъл. Надяваме се да се върна към борбата за победа пред местните зрители, фенове, поддръжници и членове на семействата ни. Със сигурност ще бъда мотивиран и готов да дам най-доброто от себе си“, продължи пилотът на Хюндай.

„Целта ми е само една- да повторим победата си от миналата година. Няма да е лесно, тъй като конкуренцията е много силна. Трябва да сме напълно сигурни, че всичко е наред, ако искаме да останем конкурентоспособни.“

Нювил се надява победата в рали Ипр да остави минималните шансове за световната титла. Белгиецът се намира на трета позиция във временното подреждане и изостава с 95 точки от лидера Кале Рованпера. Втори е От Танак, който има една точка пред съотборника си.