Начало WRC News Танак спечели рали Финландия, Рованпера остана втори

Танак спечели рали Финландия, Рованпера остана втори

525
0
От Танак, Хюндай
От Танак, снимка Хюндай

От Танак спечели тазгодишното издание на рали Финландия. Надпреварата в скандинавската страна бе осми кръг от сезон 2022 в световния рали шампионат (WRC). Това бе втори успех за пилота на Хюндай от началото на кампанията след този в Сардиния и общо трети на финландска земя. Танак финишира на 6.8 сек. пред Кале Рованпера с Тойота. Трети финишира съотборникът и сънародник на Рованпера Есапека Лапи.

Световният шампион от 2019 г. контролираше рали Финалдния от началото на петъчния ден. Естонецът пое водачеството от своя съотборник в Хюндай Тиери Нювил. После той бе изключително бърз преди развалянето на времето в събота.

Първоначално Лапи бе основният съперник на Танак за победата. Финландецът постепенно започна да изостава и бе изпреварен от Еванс и Рованпера. Лидерът в шампионата се установи на втората позиция след края на вчерашния ден.

Преди старта на пауърстейджа Танак водеше с аванс от 10.3 секунди пред Рованпера. По този начин състезателят на Хюндай можеше малко да си отдъхне по време на финалната отсечка от рали Финландия.

Условията във финалния етап на ралито бяха добри. Малко преди началото на последната отсечка Пиер-Луи Лубе получи повреда в своя автомобил и се оттегли.

Танак даде четвърто време в пауърстейджа, което бе достатъчно да запази крехкия си аванс срещу Рованпера. Естонецът записа втори успех от началото на сезона и общо трети във Финландия. Също така това бе първа победа за Хюндай в бързата чакълена надпревара.

Момчетата от Тойота ми дадоха надежда в петък. След това видяхме светлина в края на тунела, така че определено натискахме“, каза той.

Единственото нещо, което искам да кажа, е, че в тези трудни времена всичко се дължи на съпругата ми. Тя ме подкрепяше толкова много и аз наистина се гордея с нея и я обичам толкова много“, сподели Танак след края на пауърстейджа.

Неговият най-близък съперник Кале Рованпера остана втори. Финландецът спечели последния специален етап, което добави още пет точки към неговия актив. По този начин 21-годишният състезател уверено гледа към първата си световна титла в WRC.

Последното място на подиума бе заето от Лапи. Победителят от 2017 г. се преобърна три пъти в предпоследната отсечка. Все пак той успя да закара своята Тойота Ярис Rally1 на трета позиция в крайното класиране.

„Не знам какво да кажа. Съжалявам за отбора, защото разбих колата. Благодаря на Тойота за всичко. Радвам се, че съм тук“, каза Лапи.

Четвърти остана миналогодишният победител Елфин Еванс. Състезателят на Тойота счупи амортисьор и загуби време. После нямаше отговор на темпото на съотборниците си.

Пети финишира Тиери Нювил с втория автомобил на Хюндай. Белгиецът не предприемаше големи рискове в сравнение с Танак и остана на 2 минути зад него. Шести завърши Такамото Кацута (Тойота). Японецът се надяваше на по-добър резултат, но просто скоростта му не беше добра.

Седмото място бе заето от Гас Грийнсмит. Пилотът на М-Спорт имаше най-малко проблеми във Финландия след като Крейн Брийн катастрофира, а Лубе отпадна. Осмото място бе за Теему Сунинен. Пилотът на Хюндай спечели пред родна публика в клас WRC2. Девети остана Емил Линдхолм (Шкода). Яри Хутунен завърши на десета позиция в дебюта си в премиерния клас на WRC.

Рованпера даде най-добро време в пауърстейджа. Втори бе Брийн, следван от Еванс, Танак и Нювил.

В генералното класиране Рованпера остава начело и докосва титлата. Финландецът има 198 т. Благодарение на днешния успех Танак зае второ място с актив от 104 точки. Трети е Нювил (103), следван от Еванс (94) и Кацута (81). При конструкторите Тойота заема първата позиция с 340 т. пред Хюндай с 251 и М-Спорт Форд със 174.