Начало WRC News Нювил начело в рали Ипр, Рованпера отпадна след катастрофа

Нювил начело в рали Ипр, Рованпера отпадна след катастрофа

262
0
Тиери Нювил, Хюндай
Тиери Нювил, снимка Хюндай

Тиери Нювил води във временното класиране след края на петъчния ден в рали Ипр. Надпреварата в Беглия е девети кръг от сезон 2022 в световния рали шампионат (WRC). Пилотът на Хюндай води с 2.5 сек. пред своя съотборник От Танак. Това е първи случай от началото на тазгодишната кампания, в който два автомобила на Хюндай да заемат първите две позиции. Лидерът във временното класиране Кале Рованпера се оттегли след като катастрофира във втория специален етап.

Трети е Елфин Еванс. Пилотът на Тойота приключи деня на първа позиция, но бе наказан заради закъснение в осмата отсечка. Четвърти на 37.3 сек. е съотборникът на Еванс Есапека Лапи, следван от Крейг Брийн (М-Спорт Форд).

Еванс водеше през по-голямата част от днешния ден, преди да бъде изпреварен от Нювил. Белгиецът записа невероятно време и излезе начело. В крайна сметка той зае първата позиция след наказанието на Еванс.

Толкова е различно в сравнение с миналата година. Имам трудности да намеря повече увереност. В момента не се чувствам добре в автомобила на Хюндай. Имам много отворени диференциали и колелата блокират при спиране“, каза Нювил.

Еванс също не напълно доволен след като закъснението за осмия специален етап му коства загуба на две позиции. Сега той е зад Нювил и Танак.

Това не беше страхотен следобед. Имахме малка пробойна пробив във втория етап, така че трябваше да използваме гума за дъжд, която не беше идеална за тези условия“, обясни Еванс.

Съотборникът на Нювил в Хюндай От Танак бе приятно изненадан от темпото в днешните минавания по тесните асфалтови отсечки в Белгия.

Денят беше много по-добър от очакваното. Вчера наистина нямахме усещането вчера [на шейкдауна], че ще се борим за челните позиции. Това се случи по трудния начин. Все пак сме в изненадващо добра позиция“, сподели Танак.

Лапи и Брийн решиха да използват три гуми за мокър асфалт и три за сух тъй като се надяваха на дъжд. В крайна сметка трасето остана напълно сухо, което не оправда риска на двамата състезатели.

Тази вечер просто нямахме късмет с начина, по който планирахме избора си на гуми. Очаквахме дъжд и изкарахме целия следобед, без да видим и капка, но това е животът“, каза Брийн.

Изборът на гуми не беше най-подходящият за следобеда. Ве пак смятам, че се справихме много добре“, обясни Лапи.

Шестата позиция е за съотборника на Брийн Гас Грийнсмит, следван от Оливър Солберг с третата кола на Хюндай и Адриен Фурмо (М-Спорт Форд). Топ 10 допълват състезателите от WRC2 Стефан Лефебвр (Ситроен) и Андреас Микелсен (Шкода).

Лидерът във временното класиране Кале Рованпера отпадна от рали Ипр. Пилотът на Тойота се намираше на първа позиция преди да катастрофира във втората отсечка. Финландецът излезе от пътя при преминаване на бърз ляв завой, попадна в канавка и се преобърна няколко пъти. За щастие Рованпера и неговият навигатор Йоне Халтунен са невредими.

Имаше два завоя. Мисля, че при втория от тях бях прекалено оптимистично настроен. Предвиждах късия завой, влязох твърде рано и не успях да го направя, след което излязохме и се ударихме в канавката“, сподели Рованпера

Проверихме малко колата. Трудно е да се каже дали всичко е наред, дали ролкейджът е наред, Ще го видим, когато момчетата проверят автомобила в сервиза.“