Начало Рали Нювил поведе преди последния ден на рали Акрополис, драми за М-Спорт

Нювил поведе преди последния ден на рали Акрополис, драми за М-Спорт

383
0
Тиери Нювил, Хюндай
Тиери Нювил, снимка Хюндай

Тиери Нювил излезе на първа позиция след края на третия ден в рали Акрополис, десети кръг от сезон 2022 в световния рали шампионат. Пилотът на Хюндай води с разлика от 27.9 сек. пред съотборника си От Танак. Третото място пък е заето от Дани Сордо, който е на 52.9 сек. от времето на Нювил. Така за първи път от началото на тазгодишната кампания в WRC Хюндай заема първите три позиции в класирането.

Междувременно днешният ден бе изключително драматичен за отбора на М-Спорт Форд. След като британският отбор окупира първите две позиции в петък благодарение на Себастиен Льоб и Пиер Луи-Лубе, мечтата за двоен успех се превърна в истински кошмар. Първо деветкратният световен шампион отпадна след проблем с алтернатора в деветата отсечка, докато неговият сънародник и съотборник спука гума броени минути по-късно и загуби време. Въпреки всички усилия на Льоб и Изабел Галмиш да поправят автомобила, в крайна сметка те трябваше да се откажат от рали Акрополис. Гас Грийнсмит също получи технически проблем и отпадна в специален етап 11.

„Просто успях да отворя алтернатора, за да го преместя. Би трябвало да мога да го сложа и да се опитам да го фиксирам, но достъпът е много труден. Не съм премахнал нищо.  Мога да го поправя, но това отнема доста време“, каза Льоб.

След всички драми за М-Спорт Нювил зае първата позиция в рали Акрополис. Пилотът на Хюндай търси първи успех за сезон 2022 в WRC.

Това беше страхотен ден за нас. Този следобед беше малко труден с някои проблеми с автомобила, но все пак оцеляхме и сега сме тук. Получихме предупреждение за напрежението на батерията, но изглежда всичко е наред“, сподели Нювил.

„Гумите ми не бяха толкова добри в последните няколко етапа. Просто се опитвах да карам чисто, за да избегна пробив в някоя от тях“, добави пилотът на Хюндай.

Съотборникът на Нювил От Танак също имаше проблеми с батерията в неговия автомобил.

„Това все още не е автомобилът, който трябва да бъде. От друга страна все още сме тук и се движим с добро темпо“, каза Естонецът.

Третото място е заето от Дани Сордо. Опитният испанецът остава нащрек тъй като има аванс от само 7 секунди пред четвъртия в класирането Елфин Еванс с Тойота.

„Еванс идва много бързо. Трябва да го задържим зад себе си“, заяви Сордо. „Не бях много добър в този етап, а гумите ми бяха малко повредени.“

Еванс запазва шансовете си за подиум и отново е най-предно класираният пилот на Тойота. Неговият съотборник и лидер в шампионата Кале Рованпера. Финландецът удари дърво в петък и загуби изключително много време. Единственият му шанс за точки в рали Акрополис е добро представяне в пауърстейджа. Есапека Лапи отпадна заради технически проблем по време на прехода към 12-тия етап.

Зад Еванс са единствените останали пилоти на М-Спорт Форд Пиер-Луи Лубе и Крейг Брийн. Седми е Такамото Кацута (Тойота). Топ 10 е допълнен от състезателите в клас WRC2 Емил Линдхолд (Шкода), Николай Грязин (Шкода) и Йоан Росел (Ситроен).