Начало WRC News Нювил спечели рали Испания, титлата за сезон 2021 ще се реши на...

Нювил спечели рали Испания, титлата за сезон 2021 ще се реши на Монца

874
0
Мартин Видеге и Тиери Нювил
Мартин Видеге и Тиери Нювил; снимка: Хюндай

Тиери Нювил спечели втора победа за сезон 2021 в световния рали шампионат (WRC). Белгийският пилот на Хюндай триумфира в рали Испания, след като по-рано през състезателната година бе пръв в домашния си старт в Ипр. Втори завърши Елфин Еванс. Последното място на подиума зае Дани Сордо. Испанецът се пребори в домашния си старт със Себастиен Ожие и завърши надпреварата на 6,8 сек пред французина. Така двубоят за титлата между Ожие и Еванс остава да се реши в последната надпревара за 2021 г. – рали Монца.

Нювил имаше проблеми с потеглянето в самия край на състезанието. Това покачи рязко напрежението у белгиеца и екипа му.

„Изпитвам облекчение“, коментира удовлетвореният, но не и бурно радващ се Нювил след като успя да финишира

„Беше труден уикенд, но направихме хубаво каране. Имахме доста притеснения преди последната отсечка. Дотам уикендът бе перфектен.“

Еванс бе едновременно доволен и разочарован. От една страна се класира пред Ожие, но от друга искаше да вземе победата.

„Доволен съм, но и разочарован, тъй като това можеше да е перфектен уикенд. Това е нелошо класиране, макар и не очакваното от нас. Искаше ни се да сме първи“, сподели уелсецът.

Разликата между Сордо и Ожие преди пауърстейджа бе 3,7 секунди. Испанецът бе по-бърз от седемкратния световен шампион (с 4,5 сек) и в последната състезателна дистанция и зае последното място на почетната стълбичка. Това бе 50-ти подиум в кариерата му и девети за Дани в домашното му рали.

„Много съм щастлив и за себе си, и за навигатора ми (Кандидо Карера), за когото това е първо класиране в топ 3 в WRC. Благодаря на тима за страхотния автомобил. Те ме подкрепяха през целия сезон“, каза Сордо.

Ожие коментира първо, че битката за титлата продължава

„Целта ни беше да сме по-напред в това рали, но поради някаква причина не успяхме. Постигнахме каквото можахме в тези трудни условия. Рали Монца го карахме миналата година, но не знам какво да очакваме сега“, допълни той.

Сордо бе най-бърз в пауърстейджа пред Нювил, Еванс, Ожие и Кале Рованпера – те си разпределиха и бонус точките.

В генералното класиране при пилотите Ожие е начело с 204 точки. Еванс е втори със 187 (17 по-малко). Само те останаха с шанс за титлата през сезон 2021. Трети в подреждането е Нювил (159 точки), следван от Рованпера (140), От Танак (128) и т.н.

При отборите Тойота води с 474 точки пред Хюндай (427) и М-Спорт (187).