Начало WRC News Нювил триумфира в рали Акрополис, Ожие катастрофира в пауърстейджа

Нювил триумфира в рали Акрополис, Ожие катастрофира в пауърстейджа

755
0
Тиери Нювил,Хюндай
Тиери Нювил, снимка Хюндай

Тиери Нювил триумфира в рали Акрополис. Пилотът на Хюндай записа втори успех от началото на кампанията в световния рали шампионат. Втори и трети финишираха съотборниците на Нювил Дани Сордо и От Танак. Междувременно Себастиен Ожие (Тойота) се обърна в пауърстейджа и изпусна сигурен подиум.

Рали Акрополис е 10-кръг за сезон 2024 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се проведе на територията на Гърция. Събитието е още известно като „Ралито на боговете“.

Днес се проведоха финалните три специални етапа от тежката чакълена надпревара в Гърция. Те криеха множество опасности за останалите екипажи. От борбата за челните места вече отпаднаха пилотите на М-Спорт Форд Адриен Фурмо и Грегоар Мюнстер, както и Такамото Кацута и Елфин Еванс от Тойота.

Нювил започна деня като лидер в рали Акрополис. Белгиецът поведе след проблемите на Танак и Сордо през вчерашния ден. Естонецът на два пъти спука гума, докато испанският ветеран имаше инцидент, след който получи поражения в своя автомобил.

Днес Нювил отново записа много силно представяне. Пилотът на Хюндай финишира на челна позиция в първите два етапа и остана четвърти в пауърстейджа в рали Акрополис. По този начин той добави още точки към своя актив и увеличи аванса си във временното класиране.

„Изобщо не разполагах с информация за катастрофата на Ожие. Когато видях колата, все още не бях сигурен, че това е той“, разкри Нювил. „От този момент нататък разбрах, че просто трябва да върна колата вкъщи и да финиширам.“

„От вчера сутринта разбрахме, че трябва да се справим и да следваме целите си. Наистина се гордея с екипа си, както и с Мартин. Докарахме колата до края и това е важното“, добави пилотът на Хюндай.

Това беше втори успех за Нювил от началото на сезона. Преди това той триумфира в рали Монте Карло. Нювил записа и втора победа в рали Акрополис след тази през 2022 г.

Втори и трети финишираха Дани Сордо и От Танак. По този начин Хюндай окупира местата на подиума. Естонецът записа подиум №50 в своята WRC кариера.

Днешният ден също не мина без драми. Себастиен Ожие допусна грешка и се преобърна по време на пауърстейджа. Французинът се движеше на трето място преди този инцидент. Ожие все пак продължи и успя да закара колата до финала и спечели ценни точки в борбата за титлата

Четвърти и пети финишираха представителите на WRC2 Сами Паяри (Тойота) и Роберт Виверс (Шкода). Двамата записаха напълно идентични времена в края на рали Акрополис. Победата обаче отиде при Паяри, който беше по-бърз в първия специален етап.

Шести и седми останаха Йоан Росел със Ситроен и Кайетан Кайетанович с Шкода. Топ 10 допълниха Фабрицио Салдивар, Джошуа Макрилиън и Роберто Дарпа също с автомобили на Шкода. По-назад остана пилотът с български лиценз Николай Грязин (Ситроен), както и Адриен Фурмо (М-Спорт Форд), който беше най-бърз в пауърстейджа.