Начало WRC News Нювил триумфира в рали Монте Карло, Ожие и Еванс допълниха подиума

Нювил триумфира в рали Монте Карло, Ожие и Еванс допълниха подиума

636
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил, снимка Хюндай

Тиери Нювил триумфира в рали Монте Карло 2024. Пилотът на Хюндай започна по чудесен начин новата кампания в световния рали шампионат. Това е втори успех за Нювил в Монте Карло. Втори на 16.1 сек. финишира миналогодишният победител Себастиен Ожие с Тойота. Трети остана съотборникът на Ожие Елфин Еванс.

Рали Монте Карло откри сезон 2024 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се проведе при смесени условия. Днес бяха изминати последните три специални етапа по асфалтовите пътища в Южна Франция, включително пауърстейджа.

Нювил започна сезон 2024 в световния рали шампионат на ФИА през 2024 г. с великолепно представяне във Френските Алпи. Пилотът на Хюндай се справи перфектно на заледените планински пътища и се справи с всичките си съперници

Нювил се отърси от първоначалните проблеми с двигателя, които получи в петък. След това той започна сериозна атака в изпреварвайки Ожие и Еванс. В края на вчерашния ден той завърши с преднина от 3.3 сек. спрямо осемкратния световен шампион. Днес Нювил се представи още по-силно и спечели всички етапи, включително пауърстейджа.

„Честно казано, нямам думи“, заяви развълнуваният Нювил, след като завърши последния етап. „Този уикенд беше просто толкова страхотен, чувствах се толкова удобно в автомобила.“

„Целият отбор вършеше невероятна работа. Мисля, че целият пакет работеше наистина добре. Винаги има неща за подобряване, така че, разбира се, трябва да продължим да работим. Все пак сме много щастливи, че спечелихме това рали“, добави състезателят на Хюндай.

Втори финишира Себастиен Ожие. Състезателят на Тойота водеше за кратко в рали Монте Карло. Ожие обаче нямаше отговор на темпото на Нювил както в края на вчерашния, така и през днешния ден.

„На първо място, това беше хубава битка с Нювил. Браво на него, той беше наистина бърз този уикенд. За мен седмицата беше трудна. Беше ми трудно да се сбогувам в понеделник с човек, който бе много важен за мен, който на практика ме лансира в моторните спортове и ми предложи първия ми карт. Беше толкова внезапно и честно много мислих за това“, написа Ожие в страницата си в социалните мрежи.

Последното място на подиума беше заето от Еванс. Британецът водеше в началната фаза на рали Монте Карло 2024. После Еванс получи повреда в хибридната система и намали темпото. В крайна сметка той завърши на 29.1 сек. зад Нювил.

Четвърти завърши От Танак (Хюндай). Естонецът имаше проблеми и не успя да разкрие пълния си потенциал. Пети и шести в рали Монте Карло 2024 се класираха Адриен Фурмо (М-Спорт Форд) и Андреас Микелсен с Хюндай. Седмото място зае Такамото Кацута с Тойота. В топ 10 влязоха още пилотите от WRC2 Йоан Росел (Ситроен), Пепе Лопес (Шкода) и Николай Грязин (Ситроен), който кара с български лиценз.

В общото класиране Нювил зае първото място с актив от 30 точки. Втори е Ожие с 25. В топ 5 влизат Еванс (21), Танак (15) и Фурмо (11).