Начало Рали Остберг: Финландия беше най-доброто ми рали през сезона досега

Остберг: Финландия беше най-доброто ми рали през сезона досега

56
0

Мадс Остберг и навигаторът Торстен Ериксен завършиха десети в рали Финландия, но въпреки това норвежкият пилот определи надпреварата като най-добрата за себе си през сезона досега. През изминалия уикенд той участва в полския кръг от европейския рали шампионат в Ржежов, но там не стигна до финала след няколко инцидента и технически проблеми.

„В шестата отсечка ударихме предно ляво колело в камък и след това не бях напълно доволен от управлението“, обясни Остберг. „Като се имат предвид и грижите от предходния ден със сервото, то взехме решение, основаващо се безопасността и на зрителите, и опазването на колата. Факт е, че проблемът със сервото не бе проследен напълно. Не че е невъзможно да се кара без него, просто е ужасно трудно – ако гледате онборд кадри, лесно ще го видите. Но ако стане нещо при висока скорост, може да стане и опасно.“

Все пак представянето във Финландия бе много окуражаващо за Остберг.

„Не се съсредоточавам толкова върху крайния резултат, защото всъщност това бе най-доброто ми състезание за сезона“, сподели той. „Като се изключи малшансът с едно излитане от трасето, бяхме наистина конкурентоспособни и записахме доста топ 3 времена по отсечките. Торстен свърши фантастична работа, след като седна до мен с доста малко презизвестие.“

В Полша Мадс имаше друг навигатор – Патрик Барт от Швеция, чийто сънародник Емил Акселсон ще е на седалката до норвежеца в Германия.

„Програмата ни е изключително натоварена с две WRC надпревари и едно ERC състезание в рамките на 17дни, но в същото време е много интересна, тъй като имам шанса да работя с трима различни копилоти. Търся постоянен навигатор, като Торстен, Патрик и Емил са сред кандидатите за поста“, коментира Остберг.

Докато Мадс преценява качествата на копилотите обаче, най-популярният момент от надпреварата му във Финландия бе скокът на легендарната отсечка Унинпохя. Наречен „Скокът на жълтата къща“, тъй като в близост до него има… жълта къща. Това е един от най-прочутите скокове в света на ралитото изобщо, а Остберг буквално полетя там – и измина цели 50 метра!

„Усещането в колата бе все едно летях!“, засмя се впоследствие норвежецът. „Но всъщност точно това се случи!“