Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Рено биха подкрепили размразяване на двигателите

От Рено биха подкрепили размразяване на двигателите

44
0
Рено Спорт F1
снимка: Рено Спорт F1

Рено Спорт F1 биха подкрепили размразяване в някаква степен на развитието на задвижващите системи във Формула 1, стига подобно действие да не доведе до твърде висок скок на разходите.

Новият управляващ директор на Рено Спорт F1 Сирил Абитебул смята, че за спорта би било по-добре, ако може да се работи по двигателите по време на сезона. Той обаче посочи също така, че увеличаване на разходите може да се окаже неприятно обстоятелство за по-малките отбори.

– Вече видях трудностите на някои екипи и според мен трябва да сме разумни. Но би трябвало да има система, която да позволява подобрение, а не влошаване на представянето. Знам, че никой не иска спортът да тръгва в една определена посока (качване на разходите – б.р.), но все пак е необходимо Формула 1 да е разумен бизнес за всички участващи. Бихме могли да имаме по-отворени правила за агрегатите, стига нещата да се движат в правилната посока за производителите – обясни пред Аутоспорт Абитебул, който оглавяваше Катерам преди Тони Фернандес да продаде екипа.

Според него правилата имат потенциал за развитие, така че да се осигури по-равнопоставена бит:

– Истина е, че при всяка промяна изминава определен период от време, докато се получи възвръщаемост на инвестицията. И е истина, че правилата не ни позволяват да използваме всичко, което имаме като проекти. Настоящата система ще позволи доста неща – 48% от задвижващата система може да се промени за догодина. И ние възнамеряваме да сменим 48% от нашата.

Шефът на Ферари Марко Матиачи изрази подобно становище по време на уикенда за Гран при на Белгия. Италианецът посочи, че би било хубаво правилата да не са толкова строги и да има възможност за промени по време на сезона.