Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обмислят премахване на наказанията в стартовата решетка

Обмислят премахване на наказанията в стартовата решетка

72
0
Гран при ан Китай,старт

Шефовете на Формула 1 искат наказанията в стартовата решетка да бъдат премахнати или редуцирани до минимум след 2020 г. Санкциите на грида зачестиха много в последните години заради използването на повече от разрешените компоненти по задвижващата система на сезон.

Позволеният брой елементи пък постепенно беше намален от по 5 на 3 този сезон и дори 2 за някои компоненти – батерията, електронния блок и хибридната система MGU-K.

В същото време наказанията в решетката са много непопулярни след феновете, които често ги критикуват и недоволстват от многото промени в позициите в решетката спрямо класирането от квалификацията.

В Гран при на Италия миналата година например от всички 20 пилоти само Люис Хамилтън стартира от позицията, на която се класира след квалификацията – първа.

Според състезателния директор на ФИА Чарли Уайтинг целта е промяна на правилата в такава степен, че да има драматично намаляване на наказанията в решетката от 2021 г.

По думите му, ако е възможно, спортът иска санкциите на грида да бъдат премахнати напълно. В това число влизат и тези за смяна на скоростната кутия, които също са често срещани в последните сезони. Предстои да бъде уточнено дали те ще бъдат заменени с финансови глоби или неизплащане на бонуси за спечелени точки.

Относно смяната на задвижващите системи все още няма конкретни предложения, но и в тази сфера са работи за редуциране на наказанията.